En del af Watch Medier

PolicyWatchsøndag5. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
24.07.2019kl. 09.14

Venstres landmand i EP vil sikre enklere regler for virksomhederne

Han har beskæftiget sig med landbrugspolitik i mere end 30 år og har skarpe holdninger til, hvordan den nye landbrugsstøtte skal se ud. Og så har Asger Christensen en ambition om at forenkle reglerne for virksomheder fra sin nye post i Europa-Parlamentet.
Asger Christensen (forrest) og de to cykelmakkere besøger Bruxelles-statuen Manneken Pis, efter de har cyklet hele vejen fra Danmark. | Foto: Asger Christensen, privat
af METTE MANDRUP

BRUXELLES

Asger Christensen, der er nyt medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, har allerede opfyldt to valgløfter. Det ene var, at han ville møde op i Europa-Parlamentet i gummistøvler. Det andet vender vi tilbage til senere.

Gummistøvlerne skulle vise, at Asger Christensen ikke har lagt livet som landmand bag sig, selv om han nu kommer til at bruge mere tid på at lave politik i Bruxelles og Strasbourg, end han gør på sin gård ved Kolding.

Han er blevet medlem af Europa-Parlamentets landbrugsudvalg og suppleant i miljøudvalget, og han har særligt øje på den kommende reform af landbrugsstøtten, når man kigger ud over det politiske landskab for de kommende fem år.

"Mit udgangspunkt er, at der skal være en landbrugspolitik, som de europæiske landmænd kan eksistere under i fællesskab. Intern skævvridning af konkurrence i EU er gift for de fælles løsninger, vi skal have fundet på områder som klima og miljø," siger han i et interview med PolicyWatch og fortsætter:

"Vi skal have fælles løsninger, fordi vi i EU opnår mere i fællesskab, end vi gør, hvis vi angriber problemstillingerne hver for sig. Man skal huske, at klimaet og miljø ikke er en modsætning til landbruget. Det er en forudsætning."

Er kommet i @Europarl_da’s landbrugsudvalg og miljø! Er så glad!
De to områder er hinandens forudsætninger - ikke modsætninger.
Jeg beholder støvlerne på i det politiske arbejde hver dag, selvom jeg er degraderet til weekend-landmand#eudk #dkpol pic.twitter.com/wrmdwVrjYj

— Asger Christensen (@AsgerChristens2) July 4, 2019

Konturerne for den nye landbrugsstøtte er allerede ved at tegne sig, og der flere ting, som vil møde modstand mod Venstre-landmanden.

"Den ene diskussion er, om der skal være en reduktion i støtten, hvis landbruget er for stort. Det bliver ikke med min stemme i hvert fald," slår han fast.

Den anden diskussion handler om, hvorvidt man skal flytte penge fra landbrugsstøttens søjle 1, den såkaldte hektarstøtte, som fordeles efter hvor meget jord landmanden har, over i søjle 2.

I søjle 2 skal landmanden opfylde nogle betingelser, for eksempel på miljøområdet, for at få udbetalt støtten.

"Det bliver heller ikke med min stemme, for des mere man flytter over i søjle 2, des større risiko er der for renationalisering. Det er der, jeg ser den allerstørste risiko i den største landbrugspolitik. Hvis der er for mange midler i søjle 2, er der mulighed for, at nationalstaterne kan toppe op, og det vil give en skævvridning af konkurrencen," siger han.

Det er dog ikke, fordi Asger Christensen afviser, at landbruget skal gøres mere klimavenligt.

"Vi skal have fundet en god model for klimadagsordenen, så vi stille og roligt får bevæget os i den rigtige retning. Dansk landbrug har jo vedtaget klimaneutralitet i 2050, og det er den vej, vi skal gå. Vi skal øge forskning og innovation, men vi skal også sikre, at man med guleroden animerer til at gøre tingene anderledes i morgen, end vi gjorde i går," siger han.

Landbrugspolitikken er et område, Asger Christensen kender ganske godt, selv om han er helt ny i Europa-Parlamentet. Han har været formand for den lokale landboforening i Kolding og har i 30 år beskæftiget sig med landbrugspolitik fra landmændenes perspektiv.

Færre regler

Det er dog ikke det eneste, han har holdninger til, og som han håber at kunne ændre på med sin nye position som medlem af Europa-Parlamentet.

"Jeg har en ambition om, at det skal være lettere at være borger og virksomhed i Danmark og Europa, fordi jeg synes, at vi bevæger os ud af en tangent, hvor det er blevet alt for bureakratisk," siger han.

Asger Christensen mener, at det er blevet alt for omfattende for mindre erhvervsdrivende at holde styr på alle de regler, de skal overholde.

"Uanset om det er den lille slagter, købmænd eller mig som bondemand. Jeg skal kunne huske 142 forskellige datoer. Så vi har en sværm af jurister og rådgivere omkring os for ikke at risikere at blive sat i fængsel. Hvis du går til transportbranchen, er det langt værre end at være bondemand. Så min ambition er, at vi skal have fjernet to regler, hver gang vi får indført en," siger han.

Argumentet om, at lovgivning kun bliver indført, fordi folk ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, møder han med Jyske Lov fra 1241.

Var der ikke lov i landet, da havde den mest, som kunne tilegne sig mest. Derfor skal loven gøres efter alles tarv, at retsindige og fredsommelige og sagesløse kan nyde deres fred, og uretfærdige og onde kan ræddes for det, der er skrevet i loven, og derfor ikke tør fuldbyrde den ondskab, som de har i sinde.

Kilde: Jyske Lov

"Loven skal være sådan, at folk let kan forstå den, og hvis de så ikke overholder den, skal hammeren være så stor, at man kan mærke det. Eksempelvis har vi hvidvaskloven, som er blevet et monster for vores fælles banker i stedet for, at de der virkelig har lavet noget lort, får så stor en bøde, at de tænker sig om, inden de gør sådan," forklarer Asger Christensen.

Ejerleder og landmand

Når Asger Christensen ikke arbejder med lovgivning i Bruxelles og Strasbourg, vil han ofte være at finde hjemme på gården. Han og hans kone Inge overtog hendes fødegård i 1982 sammen med hendes bror, og da broren pludselig døde, indførte ægteparret en professionel gårdbestyrelse.

Så Venstre-manden er ikke blot traditionel landmand; han er også en erfaren ejerleder, der har udvidet butikken fra at have 70 køer i starten af 1980'erne til at have cirka 650 køer nu.

Hans kone er ottende generation på gården, og i løbet af de kommende tre til fem år er det planen, at der skal ske et generationsskifte. To af parrets sønner er også landmænd, og "de skal til, mens de er unge," som Asger Christensen siger.

I sin fritid holder han meget af at cykle, og det hænger sammen med det andet valgløfte, som Asger Christensen allerede har gennemført. Under valgkampen lovede han nemlig, at han ville cykle fra Danmark til Bruxelles før sin første arbejdsdag, og det har han overholdt.

VALGLØFTE ✅
At cykle til Bruxelles på første arbejdsdag var et valgløfte - hermed indfriet.
700 km er tilbagelagt gennem noget af den smukkeste natur, forbi flotte seværdigheder og slagmarker - indrammer, hvad Europa har været, er og bliver.#dkpol #eudk #dkmedier @venstredk pic.twitter.com/gD94r9BS8a

— Asger Christensen (@AsgerChristens2) July 9, 2019

Relaterede artikler:

  • Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

    Store udfordringer når klimaplan for landbruget skal realiseres

    For abonnenter

  • Fødevareordfører Enhedslisten Søren Egge Rasmussen. Foto: PR Enhedslisten | Foto: PR/Enhedslisten

    Enhedslisten om statslig opkøb af landbrugsjord: En meget dyr løsning

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix
EU

EU støtter op om prisloft på russisk diesel

Ifølge Bloomberg er flere EU-medlemslande blevet enige om at indføre et prisloft på 100 dollar pr. tønde diesel, der kommer fra Rusland.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) skal i ny medieaftale finde en "landingsbane" for det kulturbidrag – også kaldet streamingskat – som S-regeringen vedtog, men som mødte kritik fra Venstre og Moderaterne. (Arkivfoto). | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christiansborg

Kulturminister vil tilpasse og lande bred medieaftale inden 2024

Foto: Danish Defence Command/Reuters/Ritzau Scanpix
Nyheder

Tyskland: Endnu ingen beviser for russisk sabotage på Nord Stream

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sammen med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der fredag afholdt pressemøde i Kyiv | Foto: Ukrainian Presidential Press Service
EU

Ny sanktionspakke fra EU vil ramme russisk droneproduktion

”I dag meddeler jeg, at jeg har godkendt den første overførsel nogensinde af beslaglagte russiske midler til brug i Ukraine,” sagde Merrick Garland, USA's justitsminister, fredag. | Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix
Global

USA klar til at sende beslaglagte oligarkmidler til Ukraine

Foto: Corti
PolicyWatch

Dansk startup: Nye AI-regler kan skubbe tech-innovation ud af landet

For abonnenter

Læs også

Nyheder

Elmarkedsreform: ”Ubalancer i markedet skal løses af markedet”

Mens vi venter på en elmarkedsreform fra EU-Kommissionen, advarer økonomisk vismand mod, at indgreb i pressede markeder for at spare forbrugerne penge kan risikere at koste endnu mere på den lange bane.

For abonnenter

(ARKIV) | Foto: Philipp Von Ditfurth/AP/Ritzau Scanpix
Nyheder

EU vil lempestatsstøtteregler til grøn teknologi til 2025

Statsstøttemilliarder fra flere sider får EU til at åbne for både nye skattefordele og statsstøtteindgreb for at sikre blandt andet bæredygtige investeringer i Europa. ”Det rækker på mange måder ud over det, som vi havde ønsket os,” vurderer Dansk Erhverv.

For abonnenter

Trods medhold i cabotageafgørelse hos EU-Kommissionen må H.P. Therkelsen stadig betale millionbøde. | Foto: H. P. Therkelsen / Pr
EU

EU-Kommissionen modsiger Danmark i principiel sag om cabotagekørsel

Dansk transportselskab har fået medhold i sag hos EU-Kommissionen, der modsat Danmark ikke mener, at ture med tomme returpaller tæller med i cabotageregnskab. Selskabet skal dog stadig betale millionbøde.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Tyskland: Endnu ingen beviser for russisk sabotage på Nord Stream – 4. feb.
  • Kulturminister vil tilpasse og lande bred medieaftale inden 2024 – 4. feb.
  • USA klar til at sende beslaglagte oligarkmidler til Ukraine – 4. feb.
  • EU støtter op om prisloft på russisk diesel – 3. feb.
  • Ny sanktionspakke fra EU vil ramme russisk droneproduktion – 3. feb.
  • Dansk startup: Nye AI-regler kan skubbe tech-innovation ud af landet – 3. feb.
  • Klumme: Regeringen er klar med en lige højre til København – 3. feb.
  • DI vil redde døende offentlig transport med lavere billetpriser – 3. feb.
  • Statsminister: Uden reformer skal vi sænke forventninger til velfærd – 3. feb.
  • Eksperters anbefaling til CO2-afgift på landbrug forsinkes igen – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Compliance Officer

Watch Job

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Business Intelligence Specialist

  • Erfaren IT Supporter

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

Se flere jobs

Job

  • Compliance Officer

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Nicolai Raastrup

nicolai.raastrup@watchmedier.dk

Tlf.: +45 33308388

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge