EU-kommissionen om hvidvask: lovgivningen er god nok, men anvendelsen er dårlig

På et pressemøde i Bruxelles langede EU-kommissionen hårdt ud efter medlemslandende i EU. Det haster med at få direktiverne til at forhindre hvidvask og terrorfinansiering i EU-banker implementeret ordentligt.
Foto: Francois Lenoir / Reuters / Ritzau Scanpix
Foto: Francois Lenoir / Reuters / Ritzau Scanpix

Uden at sætte konkrete navne på de brodne kar, blev der talt dunder til medlemsstaternes implementering af de seneste hvidvaskforanstaltninger i EU.

Det skete på et pressemøde tirsdag i Bruxelles, hvor kommisæren med ansvaret for blandt andet den finansielle sektor i EU, Valdis Dombrovskis, ikke lagde fingre i mellem.

"Troværdige rammer for at forhindre og bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering er essentiel for at bevare integriteten i det europæiske finansielle system," sagde Valdis Dombrovskis i forlængelse af offentliggørelse af en ny rapport, der gør status over hvidvaskbekæmpelsen i EU's banker såvel som i de nationale finanstilsyn.

"Men dagens analyse giver flere beviser for, at vores anti-hvidvask-regler ikke er blevet lige godt anvendt i alle banker og i alle EU-lande. Det her problem skal løses hurtigt," lød det fra kommissæren.

Věra Jourová, der blandt andet er retskommisær, fulgte op med følgende kommentar:

"Vi har stringente anti-hvidvask-regler på EU niveau, men vi er nødt til at få alle medlemslande til at implementere disse regler. Vi vil ikke have et eneste svagt led i EU, som kriminelle kan udnytte. De seneste skandaler har vist, at medlemslandene skal behandle dette som et presserende spørgsmål," sagde hun på pressemødet.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også