PolicyWatch

Femstjernebevægelsen siger ja til regering med eksfjenden PD

To partier, der i mange år har været politiske fjender, ser ud til at udgøre Italiens næste regering.

Foto: Thomas Borberg / Ritzau Scanpix

Medlemmerne i det italienske parti Femstjernebevægelsen har tirsdag godkendt et regeringssamarbejde med Det Demokratiske Parti (PD).

Det står klart efter en afstemning.

Her stemte 79,3 pct. af Femstjernebevægelsens medlemmer ja til at danne regering med centrumvenstrepartiet PD. 20,7 pct. sagde nej til det overraskende samarbejde mellem de to partier.

Det oplyser Femstjernebevægelsens leder, Luigi Di Maio.

Næsten 80.000 personer afgav deres stemme.

Femstjernebevægelsen og PD har i mange år været politiske modstandere.

Resultatet af tirsdagens afstemning, der fandt sted online fra klokken 9.00 til 18.00, baner vejen for en ny italiensk regering.

Premierminister Giuseppe Conte ventes muligvis onsdag at præsentere den italienske præsident, Sergio Mattarella, for det nye regeringssamarbejde - heriblandt en liste over landets nye ministre.

Herefter skal Conte vinde en tillidsafstemning i det italienske parlament.

Femstjernebevægelsen blev oprettet i 2009. Partiet var et alternativ til vælgere, der var trætte af den gamle politiske elite i Italien. 

PD er et mere traditionelt socialdemokratisk parti.

Den tidligere italienske regeringskoalition bestod af Femstjernebevægelsen og Lega under ledelse af Matteo Salvini. Salvini har med sin populære, hårde indvandringspolitik sikret stor opbakning i Italien. 

Han trak sig ud af koalitionen i forventning om at udløse et valg. Her ville hans parti stå til markant fremgang.

Hans manøvre slog dog fejl, da premierminister Giuseppe Conte fik skabt en ny situation, som fik de to partier, der tidligere var fjender, til at forhandle intensivt om ministerposter og et fælles politisk program.

Italiens præsident sætter tirsdag som frist for ny regering

Ledere i Italiens regering lægger låg på stridigheder 

Mere fra PolicyWatch

Midtjylland åbner hospitaler for at fastholde spin-outs

Region Midtjylland inviterer life science-virksomheder ind på regionens hospitaler for at afprøve produkter og ideer i en tidlig fase. Det sker især for at fastholde de mange spin-outs fra Aarhus Universitet, som ellers ofte etablerer sig uden for regionen.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger i ny rapport, at bankbranchen er i top, hvad angår andelen af lønnen, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan være indikation på ineffektiv konkurrence, mener styrelsen. Finansforbundet er uenig i påstanden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier