Østrig gør fremtiden usikker for Mercosur-aftale

Den østrigske regering er blevet pålagt at nedlægge veto mod EU's handelsaftale med Mercosur-landene. En dårlig idé, mener Dansk Industri.
Massive skovbrænde i Brasilien har været med til at sætte EU's handelsaftale med Mercosur under pres. | Foto: Bruno Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Massive skovbrænde i Brasilien har været med til at sætte EU's handelsaftale med Mercosur under pres. | Foto: Bruno Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Fremtiden for EU's handelsaftale med de fire Mercosur-lande, Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay, er blevet mere usikker, efter en underkomité i det østrigske parlament har pålagt regeringen at nedlægge veto, når der skal stemmes om aftalen.

Det skriver Politico.

Underkomitéens beslutning er ifølge mediet bindende, og det kan blive lidt af en hovedpine for dem, der gerne vil have aftalen indført. Fra politisk side har man nemlig besluttet, at Mercosur-aftalen skal være en såkaldt blandet aftale, hvilket betyder, at den skal vedtages ved enstemmighed i EU's ministerråd.

Derudover skal aftalen også godkendes i Europa-Parlamentet og mere end 40 parlamenter rundt om i Europa.

Bernd Lange, der er formand for Europa-Parlamentets handelskomite tweetede torsdag, at han heller ikke nødvendigvis støtter aftalen:

"Vi kan ikke indgå nogen aftale, hvis det står klart fra begyndelsen, at parterne ikke vil følge vigtige elementer, og der ikke er nogen måde, hvorpå man effektivt kan håndhæve aftalens indhold."

Problemet er, ifølge kritikerne, blandt andet, at den store regnskov i Brasilien står i brand, og at landet ikke har gjort nok for at forhindre det. Desuden frygter mange, at en øget import af brasiliansk oksekød vil øge CO2-udledningen.

Peter Bay Kierkegaard, der er seniorchefkonsulent i Dansk Industri, mener dog ikke, at en aflysning af aftalen er den rigtige vej at gå.

"Dette er den forkerte tilgang. At droppe EU-Mercosur-handelsaftalen vil ikke få Bolsonaro (den brasilianske præsident, red) til at ændre sine handlinger. Det, der vil hjælpe, er at have en handelsaftale med stærke bindinger til Paris-aftalen, beskyttelse af truede dyr og bekæmpelse af ulovlig skovfælding," skrev han på Twitter torsdag.

Meget kan dog nå at ske endnu. Begge parter har i øjeblikket aftalen til juridisk gennemsyn, og den forventes først at komme til afstemning i EU's ministerråd i 2020.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også