PolicyWatch

Britisk højesteret: Lukning af parlament var ulovlig

Det var enstemmighed blandt de 11 dommere i historisk kendelse om hjemsendelse af det britiske parlament.

Premierminister Boris Johnson. | Foto: DON EMMERT/AFP / AFP

Storbritanniens øverste domstol siger i en kendelse tirsdag, at premierminister Boris Johnsons beslutning om at suspendere det britiske parlament i fem uger var ulovlig.

Der var enstemmighed blandt de 11 dommere, som fastslår, at sagen er et anliggende for domstolene.

"Beslutningen om at suspendere parlamentet var ugyldig og havde ikke nogen virkning. Domstolen må derfor konkludere, at beslutningen om at råde Hendes Majestæt til at suspendere parlamentet var ulovlig," siger højesteretspræsidenten, Brenda Hale, i kendelsen.

Hun siger videre, at sagen er enestående og næppe vil gentage sig.

Politiske iagttagere i London kalder kendelsen "sensationel". 

Ministre i den konservative regering har udtalt, at suspenderingen af parlamentet ikke var et anliggende for domstolene. 

Ifølge kendelsen har suspenderingen af parlamentet slet ikke fundet sted, og mange parlamentsmedlemmer opfordrer i reaktioner på kendelsen til, at parlamentet samles hurtigst muligt.

"Det er op til parlamentet - og navnligt til parlamentsformanden - at afgøre, hvad der skal ske nu," hedder det i kendelsen.

Parlamentsformand John Bercow siger, at Underhuset må samles meget hurtigt.

Lederen af arbejderpartiet Labour, Jeremy Corbyn, opfordrer Johnson til at gå af som konsekvens af kendelsen.

Regeringen har tilkendegivet, at den vil respektere højesteretskendelsen.

Domstolen har ved en tredages høring taget stilling til to appelsager. Den ene var fra forretningskvinden Gina Miller og den anden fra regeringen.

Miller havde indledt en appelsag, efter at en lavere domstol afsagde en kendelse om, at suspenderingen af parlamentet "udelukkende var politisk" - og ikke et anliggende for domstolene.

Regeringens appelsag var rejst, efter at Skotlands øverste domstol havde kendt suspenderingen af det britiske parlament for ulovlig. Domstolen kaldte det et forsøg på at "beskære" parlamentets indflydelse.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Tysk energi-hjælpepakke endeligt på plads

Tysklands regering er blevet enige om, hvordan den kommende energi-hjælpepakke til den tyske befolkning og industri skal se ud. De første 99 mia. euro er afsat til fossil gas, varme og elektricitet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier