Rumænien udpeger ny transportkommissær

Med stor sandsynlighed kommer EU's næste transportkommissær fra Rumænien, hvor regeringen nu har givet sit bud på, hvem der skal have posten. (rettet)
Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix

(Rettet: Tidligere fremgik det, at det kun var Sigfried Muresan, som var nomineret. Det er ikke korrekt, da den rumænske regering udpegede to mulige bud. PolicyWatch beklager fejlen.)

BRUXELLES

Står det til den nye regering i Rumænien, bliver Sigfried Muresan eller Adina Iona-Valean ny transportkommissær, når den nye EU-Kommission træder til.

Sigfried Muresan bekræftede selv sit kandidatur på Twitter, og senere bekræftede en talsmand for den kommende formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, at også Adina Iona-Valean var blevet nomineret.

I would like to thank the President of #Romania @KlausIohannis and Prime Minister Ludovic #Orban for the nomination as a #Romanian candidate for Member of the @EU_Commission. My priority remains to bring #Europe forward and to fulfil our citizens’ expectations.

— Siegfried Muresan (@SMuresan) November 6, 2019

Sigfried Muresan og Adina Iona-Valean er i dag begge medlemmer af Europa-Parlamentet i den konservative og kristendemokratiske EPP-gruppe, og de er blevet udpeget af den nye regering i Rumænien, som i går overlevede en mistillidsafstemning i parlamentet og derfor kan udpege en ny kommissær.

Den tidligere regering kollapsede få dage efter, at Europa-Parlamentets retsudvalg havde blokeret for det første rumænske bud på en transportkommissær, Rovana Plumb, fordi hun angiveligt havde nogle interessekonflikter.

Storbritannien skal også udpege

Før en af de to kan blive en bekræftet del af den nye kommission, skal Ursula von der Leyen først beslutte, hvem der skal nomineres officielt.

Dernæst skal vedkommende igennem Europa-Parlamentet af to omgange. Først skal man igennem en høring i retsudvalget, der kigger nærmere på, om han skulle have nogle interessekonflikter. Dernæst skal man for transportudvalget til en høring om hans politiske prioriteter.

Hvis begge går godt, bliver man en del af den samlede kommission, der skal til afstemning i hele Europa-Parlamentet, når alle kommissærerne er på plads.

Storbritannien mangler dog stadig at udpege sin kommissær, fordi landet ikke har forladet EU endnu. Før det sker, kan den nye kommission ikke træde til.

Ny klimakommissær vil indføre CO2-kvoter for shipping

Europa-Parlamentet stemmer igen mod ny transportkommissær 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også