PolicyWatch

Parlament giver første ja til ungarsk EU-kandidat

Ungarns kommissær-kandidat har opbakning i EU. Kommissionen ser ud til at kunne begynde til december.

Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix

De to største grupper i Udenrigsudvalget i Europa-Parlamentet har givet Oliver Varhelyi grønt lys til at bestride posten som Ungarns kandidat til EU-Kommissionen. 

Dermed ser det ud til, at kommende kommissionsformand Ursula von der Leyens ønske om at begynde arbejdet 1. december kan blive til virkelighed.

Det skriver netmediet Politico.

Varhelyi, der er tiltænkt jobbet som EU-kommissær for udvidelse og naboskab, blev i sidste uge efter en høring bedt om at svare på yderligere spørgsmål.

Det skyldes bekymring over, at det er Ungarns EU-kritiske regering med premierminister Viktor Orbán i spidsen, der har indstillet Varhelyi til kommissærposten. 

Ved sin høring i sidste uge måtte Varhelyi igen og igen svare på, hvordan han vil sikre, at den EU-kritiske regering ikke ville få plads ved kommissærmøderne, hvis han blev kommissær. 

Ungarn har de seneste år været på kant med især EU-Kommissionen i en række sager. Orbán har ført kampagne om, hvordan EU-Kommissionen ifølge ham har handlet helt uansvarligt i forhold til migration.

Oliver Varhelyi kunne mandag tilsyneladende overbevise udvalget om, at han ville være uafhængig af Orbán og de øvrige ukrainske regeringsmedlemmer i sit arbejde.

"Jeg vil hverken være bundet eller påvirket af nogen udtalelse eller holdning fra nogen premierminister fra noget land eller fra nogen andre repræsentanter fra nogen regering," skrev Oliver Varhelyi blandt andet i et svar.

Den kommende EU-Kommission skal ifølge Politico godkendes i en afstemning i hele EU-Parlamentet ved et plenarmøde 27. november.

Selv om der ser ud til at være tilslutning bag Varhelyi, er der stadig tråde, der skal redes ud, før Kommissionen kan påbegynde arbejdet. 

Storbritannien mangler endnu at præsentere en kandidat til EU-Kommissionen, og det kommer landet slet ikke til at gøre, før landet har afholdt valg 12. december.

Det oplyste Tim Barrow, der er Storbritanniens EU-repræsentant, i sidste uge. Kommissionen mener, at landet bryder EU-traktaten ved ikke at have stillet med en kandidat i tide.

Den påpeger, at medlemsstater ikke må henvise til nationale regler for at retfærdiggøre, at de ikke overholder forpligtelserne i EU-lovgivningen.

Derfor har Kommissionen svaret, at Storbritannien har indtil 22. november til at "give deres synspunkter", da den nye kommission skal påbegynde arbejdet snarest muligt. 

Ifølge EU-traktaten skal EU-Kommissionen have repræsentanter fra alle medlemslande.

EU-Kommissionen undersøger italiensk skattefritagelse

EU-landenes investeringsbank dropper fossile selskaber 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier