Vestager kritiserer regeringens "ærgerlige" EU-kurs

Statsministerens negative holdning til både EU’s budget og østudvidelsen er i strid med Danmarks egne interesser, siger den danske EU-kommissær.
Foto: Melissa Kühn Hjerrild
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Få dage før sin ventede tiltrædelse som en af EU-Kommissionens ledende næstformænd advarer Margrethe Vestager om, at den danske regerings linje i forhold til det europæiske samarbejde er forfejlet.

Det skriver Altinget.

Ifølge Danmarks kommissær er statsminister Mette Frederiksen (S) på vej ud af det forkerte spor – både når det gælder kritikken af EU’s budgetplaner og modstanden mod Unionens videre udvidelse på Vestbalkan.

"Det er virkelig, virkelig ærgerligt," siger Vestager til Altinget om, at Danmark sammen med Frankrig og Holland har slået bremsen i for videre udvidelse med Albanien og Nordmakedonien.

"Det her er jo Europa! Det er vores område. Derfor er der også en sikkerhedspolitisk note at notere sig. I vores eget nærområde åbner vi selvfølgelig for en risiko for meget større indflydelse fra Kina, fra Rusland og fra mellemøstlige spillere. Og det synes jeg ikke er i vores interesse," advarer hun.

Ud over at tilslutte sig Frankrigs nej til nye udvidelsesforhandlinger – for Danmarks vedkommende var det primært et nej til Albanien – har statsministeren også kritiseret EU’s budgetplaner i stærke vendinger. Hun har blandt andet betegnet Kommissionens forslag om et større rammebudget for årene 2021-2027 som ”fuldstændig gak”.

Men også her er Mette Frederiksen på afveje, mener Margrethe Vestager. Hun giver budgetkommissær Günther Oettinger ret i, at det "ikke er en måde, man taler sammen på mellem venner."

"Vores forslag til det næste syvårsbudget bygger på det, som stats- og regeringscheferne har bedt om. Det er jo ikke ting, som vi har siddet og mestertænkt her i Berlaymont-bygningen. Det er de vigtigste prioriteter," siger Vestager.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også