PolicyWatch

EU-kommissær afviser at indføre mindsteløn i Danmark

Den danske regering, fagbevægelsen og arbejdsgiverne kan tage det roligt, lyder forsikringen fra EU-kommissær Nicolas Schmit. Danmark vil ikke blive omfattet af en EU-mindsteløn.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Danmark har ingen grund til frygte EU-Kommissionens planer om at indføre mindstelønninger i Europa, forsikrer EU-kommissær for beskæftigelse Nicolas Schmit.

Det skriver Finans.

"Vi kommer ikke til at sætte en mindsteløn for Danmark og andre lande, der har tradition for kollektive aftaler, som dækker en stor del af arbejdsmarkedet," siger han til Finans.

Advarslerne har da også været massive. En EU-mindsteløn risikerer at ødelægge den danske model, hvor fagforeninger og arbejdsgivere selv aftaler løn og arbejdsvilkår, og en lovbestemt mindsteløn vil trække tænderne ud på fagbevægelsen i kampen mod løndumping.

Nicolas Schmit har fået i opdrag af kommissionsformand Ursula von der Leyen, at han inden for 100 dage efter EU-kommissionens tiltræden den 1. december skal udarbejde et forslag til en europæisk mindsteløn.

Det er endnu uafklaret, om det bliver i form af et EU-direktiv eller i en anden form, men målet er ikke at stille krav om, at den danske regering indfører en mindsteløn ved lov.

Nicolas Schmidt understreger, at han foretrækker, at arbejdsmarkedets parter selv aftaler lønvilkår. Det kommende forslag vil derfor undtage Danmark og andre lande med tilsvarende traditioner.

"Det vil blive todelt med et system for lande, der har kollektive aftaler, som omfatter store dele af arbejdsmarkedet, og et andet system for lande med lave lønninger," siger Nicolas Schmidt til Finans.

Finans forsøger at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Finans.)

Danmark bekymret over udsigt til EU-forslag om mindsteløn

Minister frygter direktiv så EU-domstol kan æde den danske model 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier