Nul-kvote på torsk kan bremse fiskeriet af jomfruhummer, tunge og rødspætte i Kattegat

Ifølge Danmarks Fiskeriforening bør en mulig nul-kvote på torsk i Kattegat følges op af en bifangstkvote, hvis ikke det øvrige fiskeri i farvandet skal ødelægges.
Fiskeriet af jomfruhummer, tunge og rødspætte kan lide et knæk, hvis ikke der fastsættes en bifangstkvote på torsk, mener Danmarks Fiskeriforening. | Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Fiskeriet af jomfruhummer, tunge og rødspætte kan lide et knæk, hvis ikke der fastsættes en bifangstkvote på torsk, mener Danmarks Fiskeriforening. | Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Fiskere i Gilleleje, Grenå, Strandby og Læsø kan rammes af en kommende nul-kvote på torsk, selv om de tager på havet for at fiske andre arter, der har det bedre i Kattegat.

Ifølge Danmarks Fiskeriforening er torsken nemlig en uundgåelig bifangst, når der fiskes efter jomfruhummer, tunge og rødspætte.

"Det vil betyde, at alt fiskeri i farvandet vil stoppe. Det er desværre ikke muligt at fange tunge, rødspætte og jomfruhummer uden en bifangstkvote på torsk. Selvom der ikke mange torsk i området, og selvom vi fisker med selektive redskaber, så er det uundgåeligt, at der af og til ryger en enkelt torsk med i nettet. Så en 0-kvote rammer ikke kun torskefiskeriet, men vil bremse andre fiskerier, hvor torsk er en bifangst," udtaler Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, i en pressemeddelelse.

Politikere lander ny aftale om kystfiskerordning

Fiskerne råder politikerne til at fastsætte en bifangstkvote på 100 ton torsk, for dermed at sikre, at fiskeriet i Kattegat kan bestå.

Mandag og tirsdag mødes EU's fiskeriministre i Bruxelles for at beslutte, hvad der blandt andet må fanges i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat næste år. For torsk, rødspætte og jomfruhummer står den ifølge foreningen på både drastiske nedskæringer og urealistiske stigninger.

Danmarks Fiskeriforening anbefaler desuden stabile kvoter, og at rødspættekvoten i Nordsøen bliver på 106.620 ton og i Skagerrak 14.265 ton, hvilket er en reduktion på 15 pct. i forhold til kvoten for 2019. For jomfruhummer anbefaler fiskerne, at kvoten fastholdes på det nuværende niveau, hvilket er under den biologiske anbefaling fra ICES.

Foreningen oplyser, at de samlede danske landinger fra Kattegat i 2018 udgjorde 176 mio. kr.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch)

Fiskeriminister vil undersøge omfang af plastikaffald og fiskegrej i danske havne

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også