EU til briterne: Ingen handelsaftale uden fiskeri hos jer

Storbritannien og EU har foreløbig 11 måneder til at lande en aftale om det fremtidige forhold.
EU's chefforhandler, Michel Barnier, præsenterer EU's forhandlingsmandat til en handelsaftale med Storbritannien. | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
EU's chefforhandler, Michel Barnier, præsenterer EU's forhandlingsmandat til en handelsaftale med Storbritannien. | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Storbritannien får ikke noget, der "er lige så godt" som et medlemskab af EU, men briterne kan få en meget "ambitiøs handelsaftale". 

Det vil dog blandt andet kræve, at briterne giver EU-lande adgang til at fiske i deres farvande. Det er en "uadskillelig" betingelse for en handelsaftale, siger EU's chefforhandler, Michel Barnier. 

Han fremlægger mandag EU-Kommissionens oplæg til et mandat, før EU og Storbritannien indleder forhandlinger om det fremtidige forhold. 

"EU er parat til at tilbyde en meget ambitiøs handelsaftale uden tariffer og kvoter på varer," siger Barnier. 

Storbritannien skal dog, hvis de ønsker en sådan aftale, "acceptere EU-standarder". 

Briterne skal også, understreger Barnier flere gange, give EU-lande adgang til at fiske i deres farvande. Det er et område, der er særlig vigtigt for Danmark, men også for andre EU-lande.

"Som yderligere betingelse skal Storbritannien acceptere, at EU-lande får adgang til fiskeri i deres farvande - og vice versa. Man skal dele kvoter," siger Barnier. 

Forhandleren siger, at "konkurrencen skal være åben og fair". Han understreger, som han har gjort mange gange i processen siden 2016, at parterne skal samarbejde på baggrund af "fair spilleregler". 

Michel Barnier siger, at det er "op til Storbritannien at beslutte", hvilket forhold de ønsker med EU.

Der er 11 måneder til at lande en aftale. Det er udgangspunktet i udtrædelsesaftalen mellem parterne. 

Der er dog en mulighed for at forlænge den igangværende overgangsperiode, efter at Storbritannien for to dage siden forlod EU.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har understreget, at han ikke vil forlænge perioden. 

Regeringen i London ønsker at forlade EU's toldunion og det indre marked fra 1. januar 2021. 

Senere mandag taler Boris Johnson i London. Her forventes han at sige, at der "ikke er behov for, at briterne underlægger sig EU-regler for konkurrence, statsstøtte og social beskyttelse". 

Han vil ifølge en mediebriefing sige, at Storbritannien i forvejen har mere ambitiøse standarder, end EU har. 

/ritzau/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også