Boris Johnson: Briterne skal lede verdens frihandel

Den britiske premierminister vil have en frihandelsaftale med EU i stil med den, som Canada har.
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Den britiske premierminister, Boris Johnson, siger i en tale mandag, at "menneskeheden har brug for, at Storbritannien fører an og bliver ledende i frihandel".

Johnson siger samtidig, at briterne står frit, når der skal defineres nye aftaler, og at de ikke vil gå ind i et alt eller intet-kapløb med EU.

"Brexit er forbi. Brexit er sket," siger han.

Samtidig understreger han, at forpligtelser går begge veje.

"Der er ikke nogen grund til, at en frihandelsaftale mellem Storbritannien og EU skal indebære, at briterne skal acceptere EU-regler på konkurrenceområdet, for subsidier, socialbeskyttelse, miljø eller andet - mere end at EU skal være forpligtet til at acceptere briternes regler," siger han:

"Vi ønsker en omfattende frihandelsaftale, som kan sammenlignes med den, Canada har," understreger Johnson og gør det klart, at briterne vil lægge afstand til tvang i forbindelse med EU-standarder.

"Storbritannien vil opretholde de højeste standarder på disse områder. Og endnu bedre på mange andre områder end de, EU har - uden at være tvunget af en traktat," siger Johnson. 

"Det er afgørende vigtigt at understrege dette allerede nu."

Boris Johnson advarer i talen om, at spændinger i den internationale handel "lukker luft ud af dækkene". Han siger, at briterne nu vil lede efter muligheder og samhandel i hele verden.

Han siger, at en handelsaftale med Australien er blandt topprioriteterne.

"Vi ønsker ikke at underminere EU's standarder. Vi vil ikke give os af med dumpingstrategi. EU bør ikke være bekymret for subsidier, der forvrænger konkurrencen."

Johnson advarer om, at det kan komme til et hårdt brud mellem Storbritannien og EU efter overgangsfasen, hvis det ikke lykkes at få en frihandelsaftale på plads.

Johnson har sagt, at der bliver nogle "bump på vejen", men at brexit bliver "en pragtfuld succes".

Boris Johnson har givet sig selv 11 måneder til at få en aftale på plads, trods advarsler om at det er meget kort tid til så komplekse forhandlinger.

Den britiske regeringsleder siger videre, at briterne altid vil samarbejde med EU om forsvars- og sikkerhedspolitik. 

"Storbritannien er ikke en europæisk magt i kraft af en traktat, men som følge af historiske kendsgerninger."

/ritzau/Reuters

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også