PolicyWatch

Mette Frederiksen: Vi kommer til at bruge flere penge på EU

Mette Frederiksen vil ikke være med til at bruge mange flere penge på EU og står fast på danske krav.

Mette Frederiksen var torsdag i Bruxelles for at møde Charles Michel, der er formand for Det Europæiske Råd. | Foto: Olivier Hoslet/AFP/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) har torsdag været til møde med EU-præsident Charles Michel forud for de svære EU-budgetforhandlinger, der venter om to uger.

"Jeg går ikke til Bruxelles for at sige, at vi skal bruge færre penge. Vi kommer til at bruge flere penge, men jeg vil ikke være med til at bruge mange flere penge," siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Charles Michel mødes med EU-landenes stats- og regeringschefer forud for det ekstraordinære topmøde 20. februar, som han selv har indkaldt til.

Det er EU's flerårige finansielle ramme, der skal forhandles om på topmødet. Budgetperioden går fra 1. januar 2021 til 31. december 2027. 

I et kompromisforslag fra december 2019 er der langt op til, at budgettet skal være 1,07 af bruttonationalindkomsten (bni). 

Det vil cirka betyde en stigning på fem milliarder kroner for Danmark i forhold til den nuværende budgetperiode.

Europa-Parlamentet har foreslået et endnu større budget på 1,30 procent af bni, altså endnu mere end EU-Kommissionens oprindelige forslag på 1,11 procent af bni.

Men Sverige, Østrig, Danmark og Holland står sammen fast på, at budgettet ikke må overstige 1,00 procent. Tyskland er en nær allieret.

Desuden ønsker Danmark en fortsat rabat på en milliard kroner om året. Og det står regeringen stadig fast på, understreger Mette Frederiksen.

"Kommissionens forslag er, at vi skal bruge mange, mange flere penge hvert eneste år. Selv med den danske position, som handler om 1,00 procent, så vil vi komme til at bruge cirka 20 procent flere penge på EU, end vi gør i dag. Og meget af det er fornuftigt. For eksempel når vi taler klimakrisen og migrationsstrømme. Men det kan vi godt gøre inden for et budget, der i forvejen består af mange milliarder kroner," siger statsministeren.

Mette Frederiksen vurderer, at der ikke er stor sandsynlighed for, at EU-landenes stats- og regeringschefer vil blive enige om budgettet ved det ekstraordinære topmøde om to uger.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier