ECB-chef: Virus kaster skygge af tvivl over stabil økonomi

Indikatorer er lidt mere optimistiske, siger ECB-formanden i Europa-Parlamentets økonomiudvalg.
ECB's formand, Christine Lagarde, havde de optimistiske briller på, da hun i dag talte i EU-parlamentet i Bruxelles. | Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
ECB's formand, Christine Lagarde, havde de optimistiske briller på, da hun i dag talte i EU-parlamentet i Bruxelles. | Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Der er forsigtige tegn på stabilisering i den europæiske økonomi, men også en skygge af tvivl, som primært stammer fra udbruddet af coronavirus, der i øjeblikket spreder sig fra Kina til resten af verden. 

Overordnet er der trods fortsat lav vækst og lav inflation grund til forsigtig optimisme, lyder konklusionen fra ECB's formand, Christine Lagarde. Hun taler torsdag i EU-Parlamentets økonomiudvalg. 

"Der er foreløbige tegn på stabilisering. Indikatorer, der peger frem, giver grund til lidt mere optimisme," siger Lagarde i Bruxelles.

Der er dog fortsat potentielle trusler for den globale økonomi - og dermed for eurozonen, lyder beskeden til udvalget. 

"Andre risici er fortsat til stede. Blandt dem en usikkerhed knyttet til følgerne af coronavirus, og de udgør en kilde til bekymring," siger Lagarde. 

Arbejdsløsheden er på sit laveste i 12 år i EU, og der har aldrig været flere i arbejde. 

Inflationen er fortsat et godt stykke under målet på "under - men tæt på - to procent". Den forventes i år på 1,4 procent. Samtidig er væksten svag i både eurozonen og i hele EU, som det har været tilfældet længe. 

De ekstremt lave renter får folk til at tage mere risikofyldte lån, og det giver liv til et boligboom, advarer ECB-formanden. Det vil banken holde øje med. 

Mens EU-Kommissionen onsdag søsatte en slags høringsproces, hvor man vil arbejde mod at revurdere den økonomiske styring, igangsættes der også i ECB et arbejde med at gennemgå den økonomiske politik. 

Det vil ifølge Lagarde ske med inddragelse af organisationer og foreninger. Man vil holde "lyttemøder", hvor man kan diskutere bekymringer om alt fra stigende lejeudgifter til klimakrise. 

"Denne række af lyttearrangementer holdes i Bruxelles fra begyndelsen af marts. Dermed igangsætter ECB det første større eftersyn siden 2003," siger franskmanden. 

Efterfølgende vil ECB se på, hvordan banken - inden for sit mandat - bedst kan tage højde for de bekymringer og udfordringer, der fremføres.

DI-formand om Kina-virus: "Det er vigtigt, at man ikke lader frygten tage over"

Den nye corona-virus kan ramme Danmark hårdere end SARS 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også