EU opstiller krav til briterne om lige konkurrencevilkår

Analyse: Det lykkedes ikke franskmændene at sikre hårde krav om lige konkurrencevilkår i EU's forhandlingsmandat til handelsaftalen med Storbritannien. EU-siden vil dog forsøge at sikre, at briterne ikke kan bevæge sig alt for langt væk fra EU's niveau for blandt andet statsstøtte.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Der var kamp til det sidste om, hvordan EU skulle formulere sine krav til lige konkurrencevilkår i det mandat, som danner grundlag for unionens position i de kommende forhandlinger om en handelsaftale med Storbritannien.

Frankrig krævede ifølge flere medier, at EU skulle kræve, at Storbritannien løbende skulle implementere EU's lovgivning på flere områder for at sikre, at britiske virksomheder ikke pludselig skulle stå med en konkurrencefordel, hvis EU for eksempel indfører tungere klimalovgivning, og briterne samtidig deregulerer.

Det lykkedes dog ikke franskmændene at nå i mål med deres krav, viser forhandlingsmandatet, som blev offentliggjort tirsdag eftermiddag, efter alle EU's udenrigs- og europaministre havde godkendt det.

"Vi ønsker lige konkurrencevilkår for danske virksomheder, og at danske job konkurrerer på lige vilkår med de job, der bliver skabt i Storbritannien. Det er sund fornuft," sagde den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter mødet, ifølge DR.

Ifølge mandatet skal aftalen fastholde "fælles høje standarder" og "tilsvarende høje standarder over tid", hvor det er EU's standarder, som er referencerammen.

Dermed kræver EU altså ikke direkte, at Storbritannien skal implementere EU's regler på områder som konkurrence, arbejdstagerrettigheder, miljøstandarder og klimalovgivning.

Men på statsstøtteområdet er kravene hårdere. Her ønsker EU sig, at aftalen "skal sikre anvendelsen af EU's statsstøtteregler i Storbritannien," står der i mandatet. Skal EU bestemme, får briterne altså ikke lov til at lave sin egen lovgivning på lige netop det område.

På flere af de andre områder er det i stedet beskrevet, at standarderne ikke må falde under det niveau, de er på, når overgangsperioden slutter ved udgangen af i år.

Mandatet beskriver desuden en mekanisme, så både EU og Storbritannien får mulighed for at gribe ind, hvis den ene part mener, at den anden ikke overholder reglerne om lige konkurrencevilkår.

Hvad briterne ønsker sig af handelsaftalen, ved vi ikke endnu. Den britiske regering forventes at offentliggøre sit forhandlingsmandat onsdag, men dets chefforhandler David Frost har allerede afvist EU's ønske om lige konkurrencevilkår som en del af aftalen.

"Hvis man tror, at vi vil acceptere EU's kontrol, når det kommer til de såkaldte lige konkurrencevilkår, så har man simpelthen ikke forstået, hvad vi ønsker at gøre," sagde han i en tale i sidste uge.

Dermed er banen kridtet op, før parterne officielt mødes for første gang i Bruxelles i næste uge for at gå i gang med forhandlingerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også