EU-kommissionen frygter recession som i 2009

Hvis sundhedskrisen fortsætter frem til sommer kan den økonomiske aktivitet falde så meget, at det bliver sammenligneligt med det værste år i finanskrisen.
Foto: Aris Oikonomou/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Aris Oikonomou/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

EU-kommissionen frygter, at unionens medlemslande vil opleve en recession i 2020, som kan blive værre end tidligere forventet, og endda en sammentrækning af økonomien, som kan sammenlignes med 2009 i forbindelse med finanskrisen.

"Antages en sundhedskrise frem til begyndelsen af juni eller senere, kan faldet i den økonomiske aktivitet i 2020 være sammenlignelig med sammentrækningen i 2009, det værste år i finanskrisen," skriver kommissionen fredag i en meddelelse, ifølge Bloomberg News.

Kommissionen signalerer dermed, at dens basisscenarie, som blot er en uge gammel, om en negativ vækst på 1 pct., formentlig er for optimistisk, da udviklingen siden hen peger i en endnu værre retning.

EU-kommissionens holdning ser også i i højere grad ud til at være på linje med ECB's forventninger. Bloomberg News erfarede tidligere, at centralbankchef Christine Lagarde skal have fortalt regeringscheferne i EU, at økonomien vil trække sig sammen med 2 pct., hvis en nedlukning af kontinentet på grund virusudbruddet varer i en måned, og en negativ vækst på 5 pct., hvis det varer i tre måneder.

EU-kommissionen har fredag foreslået, at eurozonens lande anvender en særlig regel, som betyder, at de strikse budgetregler ophæves i en periode, hvilket giver landene mulighed for via finanspolitikken at pumpe flere penge ind i økonomierne og modvirke den økonomiske nedtur.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også