Tidspresset stiger på brexitforhandlinger om fiskeri

Analyse: Om mindre end tre måneder skal EU og Storbritannien være enige om, hvordan man fremover vil fordele fiskeriet, men briterne har endnu ikke fortalt deres forhandlingspartner, hvordan de gerne ser aftalen blive.
Storbritannies chefforhandler, David Frost, og EU's chefforhandler, Michel Barnier, mødtes til første forhandlingsrunde, inden EU blev ramt af coronakrisen. | Foto: Pool New/Reuters/Ritzau Scanpix
Storbritannies chefforhandler, David Frost, og EU's chefforhandler, Michel Barnier, mødtes til første forhandlingsrunde, inden EU blev ramt af coronakrisen. | Foto: Pool New/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Brexit-forhandlingerne er efter en god måneds pause i gang igen, men nøglespørgsmålet om fiskeri er stadig langt fra at blive afklaret.

Ifølge Financial Times har Storbritannien nemlig endnu ikke sendt sit detaljerede forslag om, hvordan det fremtidige forhold for fiskeriet skal være, til de europæiske forhandlere.

Tiden er ellers knap for at få forhandlingerne på plads, for i EU-Kommissionens forhandlingsmandat står der, at man skal have en aftale om fiskeri på plads senest 1. juli. Hvis ikke det lykkes, bliver det nemlig svært at nå at få fastlagt fiskekvoterne for 2021, hvor briternes overgangsperiode udløber.

Der er ellers nok at tale om for parterne, der indtil nu er kommet med udmeldinger, som tyder på, at de står langt fra hinanden.

Flere EU-ledere - heriblandt den franske præsident Emmanuel Macron - har insisteret på, at der kun kan være en samlet aftale om det fremtidige forhold, hvis fiskeriet er en del af aftalen.

Omvendt siger briterne, at fiskeriet er et selvstændigt emne, som skal behandles sideløbende med en handelsaftale.

Stabile kvoter

EU har også udtrykt ønske om, at aftalen skal fastholde det nuværende forhold, hvor EU-baserede fiskere får adgang til britiske farvande for at fiske efter mange forskellige arter.

"Stabile og forudsigelige kvoter er essentielle for at give fiskerne den sikkerhed og stabilitet, de har brug for, mens man samtidig sikrer bæredygtigt fiskerie," siger Virginijus Sinkevičius, der er EU's fiskerikommissær, til Financial Times.

Briterne vil i stedet have, at man skal have årlige forhandlinger om, hvor meget adgang EU kan få til britiske farvande, og hvor store kvoter fiskerne kan få.

Ifølge mediet fortæller anonyme embedsmænd, at de kontakter, der har været under forhandlingspausen, ikke har rykket på nogle af parterne, men blot har bekræftet, hvor langt de står fra hinanden.

Dermed er der nok at tage fat på, når de to chefforhandlere, EU's Michel Barnier og Storbritanniens David Frost, mødes via video i denne uge, efter de begge har været i isolation med symptomer på covid-19.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også