EU-Kommissær: Medicinproduktionen skal tilbage til Europa

Senere på året vil det være en del af EU-Kommissionens nye medicinalstrategi, at mere medicin skal produceres i EU, mener Stella Kyriakides. En udtalelse fra en af hendes kolleger peger dog i en anden retning.
EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides, vil gøre det til en del af EU's medicinalstrategi at få mere produktion tilbage til Europa. | Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides, vil gøre det til en del af EU's medicinalstrategi at få mere produktion tilbage til Europa. | Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Coronakrisen har afdækket, at EU har et problem med forsyningssikkerheden med medicin. Svaret på det problem er ifølge Stella Kyriakides, der er EU's kommissær med ansvar for sundhed, at man skal have medicinproduktionen tilbage til Europa.

"Det er til overflod blevet klart for os, at vi er nødt til at arbejde mod behovet for at øge produktionen af medicin og innovation i EU," sagde hun under en høring i Europa-Parlamentets sundhedsudvalg (ENVI), ifølge Euractiv.

Hun sagde desuden, at det vil være en del af kommissionens medicinalstrategi, som er planlagt til at blive offentliggjort senere på året.

I Danmark og mange andre EU-lande har coronakrisen vist, at det ikke nødvendigvis er nemt at få fat på vigtig medicin i krisetider.

En stor del af europæiske medicinalvirksomheder får produceret medicin i Kina og aktive ingredienser i Indien, og netop Indien har ifølge Kyriakides indført protektionistiske tiltag, så kommissionen måtte gå til inderne for at bede dem løfte et eksportforbud på paracetamol og 12 andre lægemidler.

Stella Kyriakides har fået opbakning fra sin kollega med ansvar for det indre marked, Thierry Breton, som i et interview i Le Figaro tidligere på måneden sagde, at globaliseringen måske er gået for langt.

De to kommissærer har desuden sendt et brev til lægemiddelindustrien, hvor de opfordrer den til at begynde at producere livsvigtig medicin i Europa.

Hele EU-Kommissionen er dog ikke nødvendigvis enig i deres løsning på problemet. Handelskommissær Phil Hogan siger i et interview med Financial Times, at løsningen ikke er at hive al produktion tilbage til Europa.

"Strategisk autonomi betyder ikke, at vi skal have selvforsyning som mål. På grund af kompleksiteten i forsyningskæderne til EU ville det være et uopnåeligt mål," siger han og fortsætter:

"Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan opbygge robusthed baseret på, hvordan vi kan diversificere og ikke være totalt afhængig af en geografisk enhed for levering af alting."

Kåre Schultz, der er adm. direktør for medicinalkæmpen Teva, ser ikke umiddelbart noget problem med at flytte en del af produktionen til Europa. Han tror dog heller ikke nødvendigvis, det kan løse problemerne.

"Vi ville ikke have noget imod det og har masser af produktion i Europa, så vi ville kun synes, at det ville være strålende, hvis man ikke længere ville have produkter fra Indien og Kina. Det løser bare ikke det her problem, men det kan selvfølgelig løse et strategisk problem, hvis der eksempelvis opstod en global konflikt, hvor man ikke længere kunne få varer fra Indien eller Kina," sagde han i et interview med Berlingske i februar.

Her pegede han i stedet på, at princippet i blandt andet Danmark om altid at købe den billigste medicin skaber problemer.

"Hele ideen om, at dem, der køber i Europa, går målrettet efter den laveste pris, skaber en meget, meget lav grad af forsyningssikkerhed. Det skaber den laveste pris, hvilket jeg selvfølgelig har respekt for, men hvis man gerne vil opprioritere forsyningssikkerheden og undgå pludselige prisspring, så burde man eksempelvis sige, at man altid gav ordrer til de to laveste priser, så der altså var to selskaber, der vandt udbuddet," sagde Kåre Schultz.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også