Medie: Briter afviser EU's nøglekrav i brexitforhandlinger

Tre af EU's grundlæggende krav til en fremtidig aftale med Storbritannien bliver afvist af modparten. Især to af kravene er vigtige for dansk erhvervsliv.
Den britiske premierminister, Boris Johnson, er ikke personligt involveret i forhandlingerne endnu, men hans prioriteret skinner igennem på den britiske side. | Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix
Den britiske premierminister, Boris Johnson, er ikke personligt involveret i forhandlingerne endnu, men hans prioriteret skinner igennem på den britiske side. | Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien er knap gået i gang igen efter en corona-relateret pause, før det begynder at spidse til.

Ifølge Financial Times kræver Storbritannien nemlig, at EU ændrer i sit forhandlingsmandat på tre områder, hvis det skal lykkes at få en aftale på plads.

Rykker EU sig ikke, risikerer man et sammenbrud i forhandlingerne forud for et topmøde mellem EU og Storbritannien i juni, lyder det fra briterne.

Financial Times har talt med højtstående embedsmænd i Storbritannien, som har fortalt om briternes krav mod at være anonyme.

De peger på, at hvis der skal komme en aftale i stand, skal EU droppe sit krav om at få en større aftale om fiskeri på plads. Briterne vil nemlig have ret til at fastsætte sine egne kvoter hvert eneste år.

"Det er ikke en forhandlingsposition - det er, hvad en uafhængig stat er. Det er fundamentalt," siger en embedsmand til mediet.

EU har krævet, at man får en fiskeriaftale på plads, så danske og andre europæiske fiskere får et overblik over, hvilken type adgang de kan forvente at få til de britiske farvande.

Netop fiskeriaftalen har været en dansk prioritet, og den har afspejlet sig i EU-Kommissionens forhandlingsmandat, hvor en aftale om fiskeri er tæt knyttet sammen med udsigten til en handelsaftale på andre områder.

Briterne afviser desuden en anden dansk mærkesag - nemlig enigheden om lige konkurrencevilkår. EU kræver nemlig, at briterne skal indgå en aftale på områder som statsstøtte, miljøkrav og arbejdstagerrettigheder for at kunne få adgang til det indre marked, men det er ifølge embedsmændene fuldstændig utænkeligt for den britiske regering.

Endelig afviser den britiske regering igen, at EU-Domstolen får nogen form for indflydelse på tilsynet med aftalen.

EU har omvendt tidligere insisteret på, at netop fiskeri og lige konkurrencevilkår er grundvilkår for, at aftalen overhovedet kan komme i stand.

Dermed er der et godt stykke vej, inden parterne nærmer sig hinanden, og spørgsmålet er, om forhandlingerne bryder sammen inden et topmøde mellem Storbritannien og EU i juni.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også