PolicyWatch

EU's ombudsmand i hård kritik af banktilsyn

Det Europæiske Banktilsyn svigtede på flere punkter, da dets adm. direktør skiftede job til en finansiel lobbyorganisation, mener EU's ombudsmand.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

EU's ombudsmand, Emily O'Reilly, retter i en ny afgørelse hård kritik af det europæiske banktilsyn, EBA.

Årsagen er, at tilsynets tidligere adm. direktør, Adam Farkas, i september meldte ud, at han i stedet skulle være topchef i den finansielle lobbyorganisation the Association for Financial Markets in Europe (AFME).

Ifølge Reuters lagde EBA flere restriktioner på skiftet. Blandt andet måtte Farkas ikke rådgive AFME om ting, der relaterer sig til EBA i 18 måneder, men det var altså langt fra nok, mener ombudsmanden.

"Ved at tillade sin tidligere adm. direktør at skifte til en større lobbyorganisation, risikerede EBA at opretholde et af de grundlæggende regulatoriske problemer, det blev skabt for at løse," siger Emily O'Reilly i en pressemeddelelse.

Hun kritiserer dels, at EBA overhovedet tillod, at Adam Farkas kunne skifte til AFME, og dels at der ikke blev sat tilstrækkelige tiltag i gang for at sikre tilsynets fortrolige information.

"Denne organisation ønsker åbenlyst at få indflydelse på udarbejdelsen af [finansielle] regler til dens medlemmers fordel. Hvis dette skifte ikke retfærdiggjorde at bruge den juridiske mulighed, som EU-lov giver, til at forbyde nogen at skifte til sådan en rolle, så er der ikke noget skifte, som gør," siger Emily O'Reilly videre.

Ligesom i Danmark har ombudsmanden ingen mulighed for at gennemføre sine afgørelser, men man har i stedet fremsat tre anbefalinger til EBA. Dels mener ombudsmanden, EBA i fremtiden skal overveje at forbyde højtstående embedsmænd den type skifter. Forbuddet skal gælde op til to år efter, man er stoppet hos EBA.

Dels mener ombudsmanden, at der skal udarbejdes retningslinjer for, hvilken type job det er acceptabelt at skifte til, og endelig anbefales det også, at en embedsmand, der siger op, øjeblikket skal afskæres fra at modtage mere fortrolig information.

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier