EU vil investere 18 milliarder kroner i lovende coronavacciner

Op til seks virksomheder kan få penge fra EU i arbejdet for at udvikle en coronavaccine, siger kommissær.
Foto: Philip Davali//
Foto: Philip Davali//
AF RITZAU

Det skal være muligt for borgere i hele verden at få adgang til en coronavaccine, når en sådan er udviklet.

Derfor ønsker EU at investere 2,4 milliarder euro - svarende til 18 milliarder kroner - i op til seks virksomheder, som arbejder på at udvikle en coronavaccine.

Det skal være lovende vacciner, som er tæt på eller allerede i gang med kliniske forsøg.

EU's sundhedsministre støtter planen, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efter EU-møde med sine kolleger fredag.

"Jeg mener, det er klogt og på høje tid, at EU går sammen som et stort hold. Hvis vi ikke går ind nu og sætter økonomi bag vores ord, så risikerer vi, at EU kommer bag i køen til vaccinerne."

"Det her er en musketered, som sikrer, at vi køber ind sammen og deler risikoen. Men vi får så også gavn af de vacciner, der måtte komme ud af det," siger han.

De 18 milliarder kroner vil blive fordelt mellem maksimalt seks virksomheder, og det er ifølge Heunicke vigtigt, at der investeres bredt.

"Det er afgørende, at vi ikke lægger alle vores æg i en kurv. Der en række lovende vacciner rundt om i verden, men ingen kan vide, hvor der kommer gennembrud først, og hvad der vil ende med en sikker og virksom vaccine," siger han.

Der er allerede forhandlinger i gang med visse vaccineudviklere. EU-Kommissionen vil dog ikke afsløre, hvilke virksomheder der er tale om.

Virksomheder, som udelukkende har produktionskapacitet i USA, vil ikke komme i betragtning som mulig investering for EU, har EU-diplomater sagt.

Det skyldes, at landet har signaleret, at det ikke vil tillade salg af vacciner produceret i USA til udlandet, før distribueringen til hele landet er opfyldt.

Med investeringsplanen ønsker EU også at undgå, at EU-lande ender i intern konkurrence i kampen om at få fat i vacciner, siger EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides.

"Vi står stærkere som et samlet EU, og vi skal undgå konkurrence mellem os. Vi får meget mere glæde af det, hvis vi arbejder sammen og bruger hinandens ekspertise."

"Det vil være hurtigere, bedre og billigere for os alle, hvis vi gør det som et hold," siger hun.

EU-Kommissionen vil fremlægge hele vaccinestrategien næste uge.

Strategien er en del af et udspil til et sundhedsprogram i EU kaldet EU4Health. EU-Kommissionen ønsker med det program, at EU-lande er bedre rustet til fremtidige sundhedskriser.

Det indebærer blandt andet, at der skal være EU-lagre med eksempelvis medicinsk udstyr.

Dansk coronahjælpepakke skal bekæmpe fattigdom og sult i Afrika

Medicinalselskaber løfter Danmarks industriproduktion i en svær tid 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også