Merkel: EU skal tale med én stemme - også over for Kina

I en tale om nyt EU-formandskab siger forbundskansler, at EU skal beskytte værdighed, demokrati og frihed.
Europa skal være villig til at repræsentere sine egne værdier, siger den tyske kansler, Angela Merkel, forud for Tysklands formandskab for EU, der begynder 1. juli. | Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix
Europa skal være villig til at repræsentere sine egne værdier, siger den tyske kansler, Angela Merkel, forud for Tysklands formandskab for EU, der begynder 1. juli. | Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU/REUTERS

I en optakt til det tyske formandskab i EU siger forbundskansler Angela Merkel, at de 27 medlemslande må påtage sig en mere global rolle og tale med én stemme i forhold til Kina.

Europa skal være villig til at repræsentere sine egne værdier, siger hun.

Tyskland overtaget formandskabet i EU fra 1. juli og det næste halve år.

"De dramatiske globale konsekvenser af (coronavirus-) pandemien kræver, at Europa påtager sig et større globalt ansvar," siger hun i en tale til den tyske forbundsdag i Berlin.

"På dette tidspunkt behøver verden Europas stærke stemme til at beskytte menneskelig værdighed, demokrati og frihed,"lyder hendes opfordring fra talerstolen.

Men meget er ikke gået, som det burde under pandemien, konstaterer hun.

- Pandemien har afsløret, hvor skrøbelig det europæiske projekt stadig er.

Enkeltstaterne og ikke EU var de første til at reagere, da virusudbruddet kom.

"Sammenhængskraft og solidaritet har aldrig været mere vigtig end i dag. Krisen kan kun overvindes, hvis vi handler for hinanden og med hinanden," siger forbundskansleren.

Hun håber på, at EU's medlemslande oven på chokket fra coronakrisen kan blive enige - inden udgangen af juli - om en genopretningspakke til 750 milliarder euro (cirka 5590 milliarder kroner).

Den har været kontroversiel, fordi den blandt andet frit og kvit vil overføre store milliardbeløb til lande, der har været hårdest ramt af pandemien.

Danmark har sammen med Sverige, Holland og Østrig insisteret på, at pengene kun skulle gives i form af lån.

"Det ville det være bedst, hvis vi kunne nå en aftale inden sommerpausen," siger Merkel. Her vil også et budget for EU fra 2021 til 2027 være højt på dagsordenen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også