Europæisk lægemiddelagentur vælger irer som kommende topchef

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har ved en afstemning på et ekstraordinært møde torsdag fundet frem til, hvem der skal lede agenturet, efter den nuværende direktør, Guido Rasi, der stopper 1. november efter 10 år i embedet.
Bestyrelsen for det europæiske lægemiddelagentur har indstillet irske Emer Cooke til posten som kommende direktør for agenturet. | Foto: EMA / PR
Bestyrelsen for det europæiske lægemiddelagentur har indstillet irske Emer Cooke til posten som kommende direktør for agenturet. | Foto: EMA / PR

EMA, det europæiske lægemiddelagentur, er nu klar til at sætte navn på, hvem der skal tage over efter italieneren Guido Rasi, der til november træder af fra posten som medicinalmyndighedens topchef efter at have stået i spidsen for agenturet siden 2011.

Det står klart, efter at medlemmerne af EMA’s bestyrelse på et virtuelt møde torsdag har afgivet deres stemmer på de to kandidater, der var at vælge mellem efter at det oprindelige ansøgerfelt på 64 var blevet snævret stadig mere siden ansættelsesfristens udløb i juni sidste år.

Valget er faldet på irske Emer Cooke, der i øjeblikket er direktør i WHO for regulering af medicin og anden sundhedsteknologi - en stilling, hun har haft siden 2016.

Hun har tidligere arbejdet i den irske farmaceutiske industri, den irske lægemiddelmyndighed, og den europæiske lægemiddelindustriforening, EFPIA.

Emer Cooke kender EMA indefra, idet hun arbejdede for agenturet fra 2002-16 i forskellige positioner, herunder som chef for internationale anliggender.

Selvom Emer Cooke nu har vundet opbakning i EMAs bestyrelse, er udpegningen dog endnu ikke formelt på plads. Der er nemlig kun tale om en indstilling, da Emer Cooke først skal redegøre for sine visioner over for Europa-Parlamentets udvalg for folkesundhed og fødevaresikkerhed 13. juli, hvorefter udnævnelsen kan ske officielt.

Med til at vælge den kommende EMA-direktør var Thomas Senderovitz, adm. direktør for den danske Lægemiddelstyrelsen.

Han har tidligere over for MedWatch tilkendegivet, at han gerne så en kvinde som Guido Rasis efterfølger.

"Jeg ser selvfølgelig gerne, at det bliver den mest kvalificeret, der bliver valgt. Men nu har der har siddet en mand, og det er måske meget sundt, at vi i EU-institutionerne viser, at der også er mange gode kvinder derude,” sagde Thomas Senderovitz til MedWatch i september sidste år.

Tysker fravalgt

En del af spændingen var på forhånd taget ud af dagens afstemning, i det allerede  tirsdag kom frem – via et internt lækket notat fra det franske sundhedsministerium – at det tilbageværende felt nu bestod af blot de to kandidater, Emer Cooke og tyskeren Christian Schneider.

Med valget af Emer Cooke må den anden kandidat, Christian Schneider, således se sig forbigået i denne omgang.

Til daglig er han chef for Storbritanniens nationale institut for biologiske standarder og kontrol, NIBSC, og var i perioden 2011-2015 var ansat i den danske Lægemiddelstyrelse.

Før sine fire år i den danske Lægemiddelstyrelse arbejdede Christian Schneider for Paul-Ehrlich-instituttet, der hører under det det tyske sundhedsministerium.

EMA's direktør udpeges for en periode af fem år, og ansættelsen kan maksimalt forlænges én gang – dermed falder den nuværende direktør, Guido Rasi, for anciennitetsreglerne, da han i november 2015 fik forlænget sin periode indtil 2020.

EMA havde oprindeligt til huse i London, men som følge af brexit er agenturet flyttet til Amsterdam – først i midlertidige lokaler i den såkaldte Sparks-bygning og fra årsskiftet i et nybygget, permanent og specialdesignet hovedkvarter i Amsterdam-området Zuidas.

(Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstermedie MedWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også