Ugen i EU: Topmøde og nyt liv til kapitalmarkedsunionen

EU’s stats- og regeringsledere skal i denne uge samle op på alt det de ikke nåede i juli, da der kun var tid til budget- og genopretningsfond, og så skal der endelig gang i landbrugsreformen igen.
Masken må på igen, når Mette Frederiksen (S) mødes torsdag og fredag i Bruxelles for at diskutere blandt andet det indre marked, industristrategi og digital strategi. Foto: Mads Claus Rasmussen | Foto: Mads Claus Rasmussen//
Masken må på igen, når Mette Frederiksen (S) mødes torsdag og fredag i Bruxelles for at diskutere blandt andet det indre marked, industristrategi og digital strategi. Foto: Mads Claus Rasmussen | Foto: Mads Claus Rasmussen//
AF Louise Wendt Jensen

BRUXELLES

Torsdag og fredag i denne uge samles EU’s stats- og regeringsledere til ekstraordinært topmøde.

Og selvom antallet af coronasmittede stiger igen rundt om i Europa, bliver der alligevel tale om et fysisk møde – med mundbind selvfølgelig, som reglerne foreskriver i Bruxelles.

Dagsordenen for mødet er primært udenrigspolitik, hvor der skal diskuteres både forhold til Kina og Tyrkiet, hvilket sker torsdag, men fredag er der også et par erhvervspolitisk interessante emner på dagsordenen som en drøftelse af, hvordan EU kan vende tilbage til et fuldt fungerende indre marked så hurtigt som muligt oven på coronakrisen, hvad der kan gøres for at gøre EU’s industrier mere autonome og konkurrencedygtige på verdensplan, og hvordan den digitale omstilling kan fremskyndes.

Slutspurt om landbrugsreform

Inden vi når derhen, er der dog også andre ting på tapetet i Bruxelles.

Mandag er Unionens handelsministre i gang med deres dag to af et møde, der holdes i Köln, hvor de diskuterer EU’s input til en reform af verdenshandelsorganisationen WTO.

Samtidig indleder landbrug/fødevareministrene et to dages møde i Bruxelles, hvor de skal diskutere afrikansk svinepest, men først og fremmest den landbrugsreform, der har ligget brak i to år, men som der nu skal tages fat på efter stats- og regeringslederne blev enige om det næste syvårige budget i juli.

Et budget som EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen i øvrigt skal diskutere med Parlamentets og Rådets formænd, David Sassoli og Charles Michel mandag eftermiddag. Rådets forhandlinger med Parlamentet, som endeligt skal godkende EU-budgettet, går trægt, fordi parlamentarikerne mener budgettet er for tyndt, og der er områder, der skal have mere end, hvad stats- og regeringslederne besluttede. For eksempel forskning.

Men i Bruxelles og rundt omkring i Europas hovedstæder breder frustrationen sig med parlamentarikerne, for klokken tikker, og der skal ratificeres i alle lande, inden budgettet og særligt den store genopretningsfond, som følger med, kan komme ud og få sat gang i Europas hjul igen.

Høring om coronavaccine

Tirsdag mødes europaministrene – udenrigsministeren for Danmarks vedkommende – hvor de også skal diskutere status på godkendelse af budgettet i Europa-Parlamentet og i det hele taget forberede stats- og regeringschefernes topmøde sidst på ugen.

I Danmark fremlægger statsminister Mette Frederiksen (S) dagsordenen for topmødet for Europaudvalget for at få sit mandat på plads inden mødet.

I Europa-Parlamentet holder sundhedsudvalget og industriudvalget en offentlig høring med forskere og repræsentanter fra lægemiddelindustrien om, hvordan man sikrer coronavaccine til alle og hvilke udfordringer der er med kliniske afprøvninger, produktion og distribution af en ny vaccine.

Kapitalmarkedsunion og digital finanspakke

Onsdag fremlægger Ursula von der Leyen EU-Kommissionens bud på en ny asyl- og migrationspagt. Et emne, der er notorisk svært at finde fælles fodslag indenfor, og som har ligget i dvale siden flygtningekrisen i 2015, hvor alle lande lukkede sig om sig selv, og melede deres egen kage. Men behovet for at hjælpe særligt Middelhavslandene med at omfordele migranter og asylansøgere er der stadig, hvilket den aktuelle danske sag med Etienne Maersk, der havde samlet migranter op og ikke kunne komme af med dem igen, for nylig har illustreret ganske udmærket.

Mere erhvervspolitisk orienteret er det meningen, at EU-kommissionen samme dag fremlægger en handlingsplan for, hvordan man kan få sparket gang i kapitalmarkedsunionen igen. Kapitalmarkedsunionen skal uddybe og integrere kapitalmarkederne i EU-landene så man for eksempel sikrer nye finansieringskilder for virksomheder – særligt for små og mellemstore virksomheder. Den skal lette grænseoverskridende investeringer og tiltrække flere udenlandske investeringer i EU, og gøre EU’s finansielle system mere robust og konkurrencedygtigt.

Kommissionen vil også fremlægge en såkaldt digital finanspakke, som blandt andet indeholder forslag til en ny digital identitet til alle europæerne, en strategi for mere integrerede betalingssystemer i Europa, og hvordan man kan styrke modstandsdygtigheden i den finansielle sektor.

Og så lige lidt Brexit selvfølgelig

Onsdag og torsdag holder Brexit-forhandlingsholdene fra Bruxelles og Storbritannien uformelle møder i London, inden endnu en formel forhandlingsrunde indledes i næste uge i kampen for at nå en aftale om EU’s og Storbritanniens fremtidige forhold efter 1. januar.

Mens stats- og regeringslederne indleder deres møde ekstraordinære topmøde torsdag, som skal kompensere for alt det, de ikke nåede i under budgetforhandlingerne i juli, briefes Europaudvalget i København forud for den uformelle videokonference EU’s transportministre skal holde 28. september og det rådsmøde om konkurrenceevne og forskning som de europæiske ministre har 29. september.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også