Minister: Storbritannien og EU indgår aftale juleaften

Der forhandles stadig detaljer mellem Storbritannien og EU, men det falder på plads torsdag, mener minister.
EU's chefforhandler Michel Barnier. | Foto: POOL/REUTERS / X80003
EU's chefforhandler Michel Barnier. | Foto: POOL/REUTERS / X80003
AF RITZAU

(Opdateret kl. 11.10.)

Storbritannien og EU er "i princippet" enige om fiskerettigheder, som har været det sidste svære udestående i forhandlinger om en handelsaftale.

Efter knap ti måneders proces forventer parterne torsdag at kunne annoncere en aftale, der skal definere forholdet, når Storbritanniens skilsmisse med EU får effekt efter nytår.

Et ventet pressemøde om en aftale er dog foreløbig udskudt, da forhandlerne fortsat diskuterer detaljer om fiskerettigheder.

"Fiskeriet er i princippet aftalt. Men der bliver stadig diskuteret detaljer, og det er ikke overraskende med lidt vanskeligheder i sidste øjeblik," siger den irske udenrigsminister, Simon Coveney, til RTÉ-programmet Morning Ireland.

Han bekræfter, at den britiske premierminister, Boris Johnson, skulle have holdt en pressekonference torsdag morgen. Alligevel er han sikker på, at aftalen falder på plads i løbet af juleaftensdag.

"Jeg havde håbet, at jeg kunne tale med jer, mens de store nyheder blev annonceret i London og Bruxelles. Men vi forventer dem alligevel senere i dag," siger Coveney.

I godt og vel et halvt døgn har det fra diplomatiske kilder lydt, at en handelsaftale efter brexit er nært forestående.

Johnson og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, skulle torsdag morgen have en telefonsamtale, hvis skitsen til en aftale var på plads.

Ifølge en af BBC's korrespondenter i Bruxelles var der fire samtaler mellem de to onsdag. Det er ikke officielt bekræftet, om de torsdag har talt sammen.

Også onsdag aften blev et pressemøde afblæst. Det skete, efter at en fransk embedsmand blev citeret for at sige, at briterne havde givet sig meget på spørgsmålet om EU-fiskeres mulighed for at fange fisk i britisk farvand.

Det blev af andre set som en dum udtalelse.

"Kan de ikke bare holde deres kæft, når der ikke er en aftale? Det fremkalder en reaktion," siger en EU-diplomat til avisen The Telegraph.

Det centrale i den forventede aftale er toldfri varehandel mellem parterne. Varehandlen dækker omtrent halvdelen af handlen mellem briterne og EU-landene.

Aftalen dækker dog også en række andre forhold. Blandt andet fiskerettighederne, som for EU-siden fylder rigtig meget, selv om det økonomisk blot er en flig af den samlede værdi af en aftale.

Især for Danmark, Frankrig og en håndfuld andre lande i Nordeuropa har fisk afgørende betydning.

Flere britiske medier, heriblandt Financial Times, rapporterer, at et kompromis om fisk er landet på en overgangsperiode på fem et halvt år.

I den periode bliver EU-fiskernes ret til at fiske i britisk farvand reduceret med 25 procent sammenlignet med i dag. Perioden skal så benyttes til at fastsætte niveauet for fremtiden.

Briternes udgangspunkt var en reduktion på 80 procent.

Lykkes det at nå frem til en aftale, vil det være i sidste øjeblik. Den overgangsperiode, der trådte i kraft, da briterne forlod EU 31. januar, slutter om syv dage - 31. december.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også