PolicyWatch

Sverige vedtager pandemilov - nu kan regeringen lukke butikker

Den svenske coronastrategi har hidtil hvilet på anbefalinger, men nu får regeringen større magt til tiltag.

Riksdagen i Sverige har fredag vedtaget en ny pandemilov, der giver regeringen øgede muligheder for at indføre tiltag til at begrænse coronasmitten.

Det gælder for eksempel muligheden for at indføre forsamlingsforbud, lukke den kollektive trafik, butikker, fitnesscentre, campingpladser eller parker og strande. Det skriver nyhedsbureauet TT.

Som et af landene i Europa har Sverige ikke været omfattet af en decideret nedlukning under pandemien.

I stedet har strategien fra både regeringen og myndighederne i høj grad hvilet på anbefalinger, som statsepidemiolog Anders Tegnell oftest har stået i spidsen for.

For eksempel opfordrer de svenske myndigheder og regeringen i øjeblikket til, at man ikke mødes mere end otte, mens der i Danmark er et decideret forbud mod at forsamles mere end fem personer i det offentlige rum.

Med den nye lov er der nu mulighed for at uddele bøder, hvis ikke svenskerne følger retningslinjerne. For eksempel hvis de mødes for mange mennesker.

Den nye lov giver ikke regeringen mulighed for at indføre udgangsforbud eller forbud mod at rejse, som det er set i andre lande i Europa.

En lov til at begrænse bevægelsesfriheden kræver ifølge den svenske grundlov to lovvedtagelser, hvor der indimellem skal have været et valg til Riksdagen.

Da loven blandt andet går på tvangslukning af virksomheder, har der fra erhvervslivet været et opråb om, at loven også skulle indeholde en passage om kompensation.

En række af partierne i Riksdagen er kritiske over for, at regeringen ikke har gjort det klart, at berørte virksomheder som hovedregel skal have erstatning.

Pandemiloven træder i kraft søndag og er i første omgang gældende frem til slutningen af september 2021.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier