PolicyWatch

EU-agentur spår muligt ja til tredje vaccine om tre uger

AstraZeneca kan sende ansøgning om markedsgodkendelse af coronavaccine til EU i næste uge, vurderer agentur.

Vaccine fra AstraZenaca er taget i brug i Storbritannien, hvor 100-årige Ellen Prosser fik den på et plejehjem torsdag 7. januar. Den kan være på vej mod snarlig betinget markedsgodkendelse i EU. | Foto: Kirsty O'connor/AFP/Ritzau Scanpix

En tredje vaccine mod coronavirus, der dog er knap så effektiv som de to første, kan muligvis blive godkendt allerede i slutningen af januar.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) forventer at modtage en ansøgning om en betinget markedsgodkendelse af en coronavaccine fra AstraZeneca i næste uge.

Det skriver EMA på Twitter. Agenturet har modtaget yderligere data fra AstraZeneca, som udvikler vaccinen sammen med Oxford University.

"Mulig afgørelse i slutningen af januar, afhængig af data og evalueringsproces," skriver agenturet.

Tidligere har to andre vacciner mod coronavirus fået en betinget markedsgodkendelse i EU.

Den første var en fælles vaccine fra amerikanske Pfizer og tyske BioNTech. Den er allerede er taget i brug i EU-landene. Også i Danmark.

Den anden var fra amerikanske Moderna. Den ventes at komme i brug fra næste uge. Det meddelte EU-Kommissionen fredag. Det er dog op til det enkelte land at aftale leverancen med producenten.

EU har fredag også annonceret en udvidet købsaftale med Pfizer og BioNTech. Den sikrer, at der kan købes yderligere 300 millioner doser.

Vaccinen fra AstraZeneca og Oxford University er markant lettere at håndtere, da den kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur. De to første vacciner kræver superfrysere, hvor temperaturen er under minus 70 grader celsius.

Dog er den knap så effektiv, som de først godkendte vacciner. Der er dog endnu ikke et helt klart billede af, hvor effektiv den i realiteten er. Den første størrelse undersøgelse viste, at den har en effektivitet på 70 procent.

En senere undersøgelse, hvor man doserede på en anden måde, viste en effektivitet på 90 procent.

Vaccinen fra AstraZeneca er desuden billigere end de første vacciner, og den ventes, også da den ikke kræver dybfrost, at kunne blive vigtig i fattigere dele af verden.

EU benytter "betingede markedsgodkendelser", da vaccinerne på grund af den globale krise er udviklet så hurtigt, at man endnu ikke har haft mulighed for at følge virkningen af vaccinerne over længere tid.

Man har under et års data.

En betinget markedsgodkendelse forpligter producenterne til løbende at give disse data videre til EU, som så løbende vurderer effektivitet og sikkerhed. En betinget godkendelse gælder i et år. Den kan forlænges.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier