EU kræver besked hvis medicinalfirmaer eksporterer vacciner til ikke-medlemslande

Sundhedskommissær ønsker "fuld gennemsigtighed," når det kommer til eksporten af vacciner fra EU, og beder nu producenter oplyse, hvis de eksporterer vaccinedoser, der er produceret på fabrikker i medlemslandene, til tredjelande.
Europa-Kommissionen beder medicinalfirmaer om besked, hvis de eksporterer vaccinedoser, som er blevet produceret på fabrikker i medlemslandene, til lande uden for EU, skulle meldingen have lydt fra sundhedskommissær Stella Kyriakides, skriver DR. | Foto: POOL/REUTERS / X80003
Europa-Kommissionen beder medicinalfirmaer om besked, hvis de eksporterer vaccinedoser, som er blevet produceret på fabrikker i medlemslandene, til lande uden for EU, skulle meldingen have lydt fra sundhedskommissær Stella Kyriakides, skriver DR. | Foto: POOL/REUTERS / X80003

Europa-Kommissionen vil fremover have besked, hvis medicinalfirmaer eksporterer vaccinedoser, som er blevet produceret på fabrikker i medlemslandene, til lande uden for EU.

Det skriver DR på baggrund af et tweet fra sundhedskommissær Stella Kyriakides.

Meldingen kommer efter, Astrazeneca fredag meddelte, at der i de første leverancer ville blive leveret færre vaccinedoser end forventet til EU-lande, eftersom et britisk-svensk firma har fået problemer med produktionen.

"Vi ønsker klarhed om handlerne og fuld gennemsigtighed, når det kommer til eksporten af vacciner fra EU," siger Stella Kyriakides, skriver DR.

Sidste år fik Astrazeneca næsten 2,5 mia. kr. i forskud fra Europa-Kommissionen, og de penge skulle blandt andet skulle bruges til at sikre produktion af vacciner, skriver DR. 

EU lægger pres på Astrazeneca

Der er fra flere sider blevet lagt pres på vaccineproducenten, der fredag måtte skuffe flere lande med udmeldingen, skriver Børsen.

Ifølge mediet sagde to talsmænd for EU-Kommissionen på en pressebriefing mandag, at der på topniveau er taget flere kontakter til selskabet.

EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, skulle over en telefonsamtale med Astrazenecas adm. direktør, Pascal Soriot, have gjort det klart, at hun forventer, selskabet leverer på sine kontraktlige forpligtelser.

"Hun mindede også Hr. Soriot om, at EU har investeret et betydeligt beløb i selskabet, netop for at sikre at produktionen blev øget. Naturligvis kan der opstå problemer, men vi forventer, at selskabet finder løsninger," skulle cheftalsmand, Eric Mamer, have sagt ifølge Børsen.

Ifølge mediet vil man fra EU's side ikke svare på, hvor meget der præcis er investeret i Astrazeneca, men der er generelt er stillet 2,1 mia. euro til rådighed for de producenter, som er en del af EU's vaccinestrategi, lyder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også