Diskussionen om Europas fremtid skydes i gang

Konferencen om Europas fremtid skydes i gang med et års forsinkelse, og så kan virksomhederne se frem til idenne ugfe at få udløst spændingen om, hvad der skal til for at kunne kalde en investering grøn.
Den danske EU-Komissær Margrethe Vestager ventes i denne uge at offentliggøre en opfølgning til den hvidbog om kunstig intelligens, hun fremlagde sidste år. | Foto: Sebastian Gollnow/AP/Ritzau Scanpix
Den danske EU-Komissær Margrethe Vestager ventes i denne uge at offentliggøre en opfølgning til den hvidbog om kunstig intelligens, hun fremlagde sidste år. | Foto: Sebastian Gollnow/AP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Det har taget et års tovtrækkeri om formatet, men mandag skydes "Konferencen om Europas fremtid" endeligt i gang.

Konferencen er en slags folkehøring, som skal give folk fra hele Europa mulighed for at udveksle idéer om, hvordan EU skal tackle de udfordringer fællesskabet står for.

Idéen til konferencen er oprindeligt dem franske præsident, Emmanuel Macrons, men den har været martret af dels corona, dels problemer med at blive enige om, hvem, der skal lede den. Et problem, der er blevet løst med en typisk EU-model, så der nu er tre ledere – en fra hver henholdsvis, Rådet, Parlamentet og Kommissionen.

Konferencen skydes i gang med en digital platform kl. 13, hvor alle kan melde deres idéer ind og stemme på dem, de bedst kan lide.

Man kan følge pressekonferencen, hvor Konferencen går i luften her.

Russisk hovedbrud

Mandag mødes også EU’s udenrigsministre online for at diskutere forskellige udenrigspolitiske dagsordener.

 presserende er situationen i Ukraine, hvor den russiske præsident Vladimir Putin opruster ved grænsen. Også den russiske oppositionsleder Alexei Navalny’s helbred, som går kraftigt ned af bakke i russisk fangeskab er et stort bekymringspunkt.

Tirsdag er det EU´s europaministre, der snakker sammen over nettet, hvor de skal diskutere forholdet til Storbritannien, særligt situationen i Nordirland. Coronasituationen i Europa er også på dagsordenen.

Samme dag mødes forhandlerne fra Europaparlamentet og det portugisiske EU-formandskab, der forhandler på vegne af EU-landene for sjette gang for at forsøge at nå et kompromis om klimaloven, der er grundstenen i EU-Kommissionens storstilede plan om at Europa skal være klimaneutral i 2050.

Det begynder at presse på med en løsning, som det ville se rigtigt godt ud for EU at have med til det den virtuelle klimakonference, som den amerikanske præsident, Joe Biden, har inviteret til torsdag.

Taksonomi og kunstig intelligens

Onsdag holder EU-Kommissionen sit ugentlige møde og her skal kommissærkollegiet diskutere en meddelelse om den nye taksonomi, som skal definere, hvad en grøn investering er. Den er længe ventet af erhvervslivet, der i øjeblikket fægter i blinde, når de skal sætte grønne mærkater på de projekter, de skal ud og hente penge til.

Margrethe Vestager, EU´s danske kommissær, fremlægger desuden en opfølgning til den hvidbog om kunstig intelligens, som hun fremlagde sidste år.

Torsdag mødes de europæiske energiministre virtuelt for blandt andet at diskutere klimaloven, mens fødevareminister Rasmus Prehn i Europaudvalget på Christiansborg fremlægger dagsordenen for det fiskeri- og landbrugsmøde, der skal holdes virtuelt i EU mandag d. 26. april.

Torsdag er så også dagen, hvor Joe Biden holder sin virtuelle klimakonference, hvor den danske statsminister, Mette Frederiksen, blandt andet er inviteret til at tale.

Fredag er turen kommet til at EU’s miljøministre stikker hovederne sammen i cyberspace. Dagsordenen for mødet foreligger ikke endnu, men ministrene skal blandt andet snakke vandpolitik.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også