EU dropper omdiskuteret planteforslag på mejerifronten

EU-forslag om at stramme op på mejeribetegnelsen og gøre det sværere at markedsføre plantebaserede produkter i mejerikategorien ser ud til at falde.
Det tyder på, at man også fremover må kalde plantedrikke for mælk. | Foto: Miriam Dalsgaard
Det tyder på, at man også fremover må kalde plantedrikke for mælk. | Foto: Miriam Dalsgaard

Forslaget har tidligere fået både producenter af plantedrikke og den klassiske mejerisektor helt op i det røde felt. Amendment 171-forslaget fra EU havde til hensigt at understrege, at mælk, ost og smør skal komme fra ko, ged eller får. Ikke fra havre eller mandel.

Men nu tegner det til, at EU afviser forslaget, skriver mediet Vegconomist. Ud over forbud mod at benytte "mælke"-betegnelsen var der også brugen af samme typer karton og markedsføringsbegreber på spil.

Men ifølge mediet har parlamentsmedlemmer nu trukket forslaget fra de overordnede landbrugsforhandlinger, efter at 450.000 protester er kommet i hus og 21 miljø-, forbruger- og dyrevelfærdorganisationer har kastet sig ind i opgøret.

Parter skyder med skarpt i mejeriopgør: Hvad er mælk?

Udmeldingen glæder Dansk Vegetarisk Forening i en kommentar.

"Det er virkelig godt at se, at EU-Parlamentet igen har valgt at lytte til fornuften, forbrugernes ønsker og behovet for grøn omstilling. Vi er også glade for, at mange danske parlamentarikere var imod et forbud," siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Han håber på, at det kan være et skridt i retning mod en større omstilling af fødevareområdet.

"Og hvad angår dem, som støttede et forbud, så håber vi på, at de snart indser, at den slags benspænd for plantebaserede produkter tilhører fortiden. Kom nu i stedet ind i kampen for den nødvendige omstilling af vores fødevaresystem".

Naturli Foods-direktør Henrik Lund var en af dem, der i februar kastede sig ind i en modkampagne mod EU-forslaget. Han modtager afgørelsen på sin Linkedin-profil "med en lille film til at fejre sund fornuft".

Svenske Oatly begynder børslivet på stor klinge 

Arla klar til satse hårdere på plantebaseret marked 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også