Tysk udenrigsminister: EU-lande bør opgive vetoret

Når et enkelt land kan lamme EU's udenrigspolitik, er det på tide at afskaffe vetoret, mener udenrigsminister.
Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas | Foto: POOL/REUTERS / X80003
Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas | Foto: POOL/REUTERS / X80003
af ritzau

Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, siger mandag, at vetoretten for de enkelte EU-medlemslande bør opgives.

"Vetoretten bør opgives, da blokken med i alt 27 lande ikke kan lade sig handlingslamme af modstand hos en enkelt nation," siger Mass og tilføjer:

"Vi kan ikke længere lade os tage som gidsler af dem, der lammer EU's udenrigspolitik med deres vetoer."

Mass gør det klart, at vetoretten bør ophæves for alle medlemslande.

"Jeg kan sige åbent, at vetoretten må væk - også selv om det betyder, at vi kan blive stemt ned."

Udtalelsen fra Maas kommer, efter at højtstående tyske diplomater har kritiseret Ungarns beslutning om at blokere for en EU-erklæring, som kritiserede Kinas politik i Hongkong.

"Ungarn har igen blokeret for en EU-erklæring om Hongkong. For tre uger siden blokerede Ungarn for en EU-erklæring om Mellemøsten. En fælles sikkerheds- og udenrigspolitik kan ikke virke på baggrund af blokeringer ved afstemning," hed det i et tweet fra Miguel Berger, som er statssekretær i det tyske udenrigsministerium.

"Vi er nødt til at tage en seriøs debat om, hvordan vi kan håndtere uenighed, også om afstemninger med kvalificeret flertal."

Ungarns veto mod EU's kritik af Kinas såkaldte sikkerhedslov i Hongkong undergraver EU-landenes muligheder for at konfrontere Beijing med dets undertrykkelse af frihedsrettigheder i den tidligere britiske kronkoloni.

I sidste måned afviste Ungarn at ratificere en ny handels- og udviklingsaftale med lande i Afrika, Caribien og i Stillehavet. Desuden afviser ungarerne at støtte EU's opfordringer til en våbenhvile i voldsomme kampe mellem Israel og palæstinenserne.

Som led i den ungarske premierminister, Viktor Orbans, bestræbelser på at få udbredt, hvad han kalder traditionelle kristne familieværdier, har Ungarn også modsat sig brugen af "køns-lighed" i europæiske erklæringer.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), ønsker ikke at skifte til flertalsafgørelser. Men han deler Heiko Maas ønske om nemmere at kunne træffe beslutninger.

"Vi skal have hævet barren for, hvornår enkeltlande bruger vetoretten og blokerer fælles handlinger i sager, hvor der ikke er vitale nationale interesser på spil."

"Det har jeg sagt gentagne gange," siger Jeppe Kofod i en mail til Ritzau.

Han har blandt andet i 2019 skrevet en kronik i netmediet Politico sammen med den hollandske og tjekkiske udenrigsminister om at øge EU's muligheder for at agere udenrigspolitisk.

"Det kunne for eksempel være relevant at se på øget brug af muligheden for at afstå fra at stemme - i stedet for at blokere – når man ikke er enig," siger Jeppe Kofod.

"Men der er ingen nemme løsninger, heller ikke at tvinge flertalsafgørelser igennem. For beslutninger risikerer at være mindre effektive, når vi ikke taler med klar og samlet stemme."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også