PolicyWatch

Nordisk Ministerråd har rod i regnskaberne

Nordisk Ministerråd har indkaldt til pressemøde om "væsentlige problemer" i den økonomiske administration.

Foto: Colourbox

Nordisk Ministerråd har indkaldt til et pressemøde onsdag under overskriften "Væsentlige problemer med Nordisk Ministerråds økonomiske administration".

I den kortfattede indkaldelse står, at arbejdet med rådets regnskab for 2020 har været forsinket. Derfor kunne det først gives til Rigsrevisionen i Danmark i juni, og Rigsrevisionen har ikke afsluttet sin revision.

Den danske rigsrevision har tidligere været ude med riven efter Nordisk Ministerråd.

I januar 2020 besluttede Danmark at tilbageholde sine betalinger til ministerrådet på grund af en bekymring for, om 2018-regnskabet stemmer. Det er særligt et bestemt regnskabsprogram, der har vakt bekymring.

Revisionshuet BDO gik i gang med at gennemgå 13.700 bilag fra dengang fra både Nordisk Ministerråd, Nordisk Råd og Nordisk Kulturfond.

Her fandt man 17 transaktioner til 157.000 kroner, hvor det ikke kunne bekræftes, om transaktionerne var endt hos de rette modtagere.

Derudover blev der rejst kritik af procedurer og mangelfuld kontrol ved udbetalinger til andre konti. Herefter betalte Danmark sit bidrag.

Også 2019-regnskabet fik kritik fra den danske rigsrevision, der er sat til at kontrollere, om skattekronerne bruges korrekt og ordentligt.

Her skrev Rigsrevisionen, at regnskabet ikke gav et retvisende billede af flere grunde. En af dem var, at der i 19 ud af 42 projekter, som Rigsrevisionen havde gennemgået, var "væsentlige regnskabsmæssige fejl".

Derudover stemte beløbene i regnskabet og i projekternes kontrakter, der var indgået, ikke overens. Der blev også fundet udbetalinger foretaget i 2020, som var bogført i regnskabet for 2019.

Udgifterne til projekter udgjorde i 2019 890 millioner kroner ud af udgifter for i alt 960 millioner kroner.

I indkaldelsen til pressemødet onsdag fremgår det, at Rigsrevisionen altså ikke har afsluttet sin gennemgang af 2020-regnskabet. Men det vil være emnet for pressemødet.

Nordisk Ministerråd er et organ for samarbejde mellem de nordiske landes regeringer. På samme måde er Nordisk Råd et organ for samarbejde mellem de nordiske landes parlamenter.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier