PolicyWatch

Danske Bank: ECB's inflationsmål kan påvirke renterne - men de er lave længe endnu

ECBs seneste inflationsmelding kan på sigt komme til at påvirke renterne, men de vil dog være lave længe endnu, lyder det fra senioranalytiker i Danske Bank, Bjørn Tangaa Sillemann.

Foto: DANIEL ROLAND/AFP / AFP

Den europæiske centralbank, ECB, sigter nu efter 2 pct. inflation, og det kan få betydning for det renteniveau, man kan forvente i Danmark fremadrettet.

I første omgang vil det betyde en fastholdelse af de lave renter, som vil vare ved lang tid endnu, skriver Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

"Udsigterne har dog ikke ændret sig meget. Renterne er lave, og det vil de formentlig være længe endnu. Om noget så bliver årrækken med meget lave renter endnu længere, fordi ECB vil tillade højere inflation, før den strammer op," skriver analytikeren.

Det nye inflationsmål er justeret op fra den tidligere målsætning, som har været "tæt på, men under 2 pct." på mellemlang sigt.

I juni lå inflationen i euroområdet på 1,9 pct. I praksis er ECB derfor stort set i mål nu, men det afspejler midlertidige forhold, og kerneinflationen er på 0,9 pct.

"Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at den kommer til at stige markant foreløbig – heller ikke selvom industrien er overophedet for tiden, og derfor kan vi også forvente beskeden inflation og lave renter meget længe endnu," skriver Bjørn Tangaa Sillemann.

"En højere inflationsmålsætning giver heller ikke i sig selv højere inflation, hvis der ikke følger yderligere handling med for at komme i mål," lyder det videre.

Den Europæiske Centralbank løfter sit mål for inflationen til to procent

ECB-chef: Renteudsigter er uændrede trods nyt inflationsmål

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier