PolicyWatch

EU klar med forlænget akutpakke til vin- og frugtsektor

Europæiske vin, frugt- og grøntvirksomheder kan med forlængede støtteforanstaltninger blive kompenseret, så de ikke mister al indtægt, hvis frost, oversvømmelser og hedebølger pludselig hiver tæppet væk under produktionen.

Foto: Winfried Rothermel/AP/Ritzau Scanpix

Med udsigt til flere voldsomme vejrfænomener er det blevet en mere risikofyldt affære at sætte frø i jorden eller bero sig på en kommende høst af æbler, pærer, vindruer osv.

2021 har i Europa været præget af såvel frost i foråret som oversvømmelser og hedebølger i sommeren, og problemer med meget lave høstudbytter har ført til, at Europa-Kommissionen nu har forlænget en økonomisk understøttelse af vin-, frugt, - og grøntsagsproduktionen, der har været hårdest ramt af vejret. Det skriver EU-Kommissionen.

Med forlængelsen kan producenterne blive kompenseret, så indtægten ikke bliver under 85 pct. af sidste års niveau - opgjort i forhold til salgsprisen sidste år.

Landbrugskommissær Janusz Wojciechowski udtaler i forbindelse med forlængelsen, at sektorens mange udfordringer kommer lige i hælene på et allerede svært 2020 som følge af coronapandemien.

"Fra forårsfrosten til oversvømmelser og hedebølger har de ekstreme vejrforhold været særligt udfordrende for vinsektoren og frugt- og grøntsektoren i år. Dette sker efter et 2020, der allerede var vanskeligt som følge af covid-19-krisen," siger han og tilføjer:

"Disse hårdt tiltrængte støtteforanstaltninger vil hjælpe producenterne i hele EU i disse svære tider i tillæg til dem, der allerede blev vedtaget i 2020 og forlænget i 2021."

Kompensationen bliver tilbudt, når faldet i produktionen skyldes naturkatastrofer, vejrforhold, plantesygdomme eller skadedyrsangreb, som er uden for producenternes kontrol, og produktionen er mindst 35 pct. lavere end det foregående år.

Derudover vil den produktionsværdi, der lægges til grund for støtten, være den samme som sidste år, hvis producenterne kan bevise, at de har truffet foranstaltninger til at forebygge årsagen til faldet i produktionen, skriver kommissionen. Programmet er forlænget til 15. oktober 2022.

Proppen ryger igen af flasken i spirituskoncern: Udbetaler stort udbytte

Spiritusbranche lancerer eget labelsystem

Antallet af økologiske vinstokke stiger hastigt

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier