EU-lande må selv tage sig af høje energipriser

EU-lande skal selv gøre livet lettere for borgere, der er hårdt ramt af høje energipriser, aftalte EU-ledere.
Det bliver de enkelte landes opgave selv at klare de stigende energipriser, lyder meldingen fra EU's ledere. | Foto: Anders Vester Thykier
Det bliver de enkelte landes opgave selv at klare de stigende energipriser, lyder meldingen fra EU's ledere. | Foto: Anders Vester Thykier
AF RITZAU

Sent torsdag aften efter mange timers debat blev EU's stats- og regeringschefer enige om konklusioner, som handlede om, hvordan de rekordhøje energipriser i Europa skal håndteres. Det oplyser Barend Leyts, talsmand for EU-præsident Charles Michel, på Twitter.

I konklusionen lægger de op til, at medlemslandene skal gøre brug af de værktøjer, som EU-Kommissionen præsenterede tidligere på måneden.

I værktøjskassen har EU-Kommissionen i overvejende grad lagt op til nationale tiltag såsom støtte til de hårdest ramte. Altså at der ikke fra EU-plan skal gribes ind i stor stil.

EU's ledere opfordrer medlemslande til at "gøre bedst mulig brug af værktøjskassen". Her henviser de til, at den skal bruges til på kort sigt at gøre livet lettere for de sårbare forbrugere og selskaber. Det kan for eksempel være ved at tilbyde afgiftsfritagelse.

Derudover bør der kigges på mellemlangt og langt sigt for at sikre, at der ikke pludselig kommer rekordhøje priser på energi igen en anden gang. Derfor skal EU's energisystem forbedres, og det interne energimarked i EU skal sørge for forsyningssikkerhed og samtidig støtte overgangen til klimaneutralitet.

EU's ledere aftalte, at energipriserne skal drøftes yderligere på et ekstraordinært møde mellem EU's energiministre tirsdag i næste uge. Derudover skal det på dagsordenen, når der er topmøde igen til december.

Endelig opfordrede EU-cheferne EU-Kommissionen til at kigge nærmere på forbedringsmuligheder på gas- og elmarkedet, ligesom Den Europæiske Investeringsbank bør undersøge, hvordan man kan sætte fart på investeringerne på energiområdet for at mindske risikoen for pludselige høje priser i fremtiden.

 

 

Orbán giver EU's klimaplaner skylden for høje energipriser

Energidirektør: Mere grøn energi skal redde os i forsyningskrisen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også