Energiselskaber tjener stort på krise: EU foreslår særskat

For energiselskaberne er der rigtigt gode penge at tjene på de høje energipriser. Så gode, at EU-Kommissionen nu foreslår, at staterne indfører en midlertidig engangsskat, som kan bruges til at kompensere borgere, der er hårdt ramt af de høje energipriser.
Foto: Energinet
Foto: Energinet
af marketwire

Det danske energimarked står til at tjene kassen på de forhøjede energipriser efter Ukraine-krigen, vurderer eksperter. Derfor foreslår både EU-Kommissionen og Det Internationale Energiagentur (IEA) nu en midlertidig engangsskat på energiselskabernes overnormale profitter. Det skriver Børsen.

Indtjeningen ventes at øges markant i alle led af det danske energimarked, men særligt energiproducenterne ventes at blive de allerstørste vindere.

”Det største potentiale for profit er i engrosmarkedet. Det gælder især for de producenter i Danmark, der producerer elektricitet, som for eksempel ikke er ramt af højere gaspriser, men hvor deres produktionsomkostninger er de samme,” lyder det fra Carsten Smidt, der er direktør i Forsyningstilsynet, til avisen.

Dyrest anvendte energiform bestemmer prisen

Den overnormale profit skyldes, ifølge Børsen, den nuværende regel på EU’s energimarked om, at den dyrest anvendte energiform bestemmer elprisen.

Lige nu er det naturgassen, som er steget kraftigt. Derfor kan danske selskaber med eksempelvis vedvarende energiproduktion hæve indtjeningen markant.

Ifølge avisen har EU-Kommissionen og IEA foreslået medlemslandene at indføre en midlertidig engangsskat som en metode til at finansiere hjælpepakker til nødlidende borgere. Kommissionen venter, at en sådan skat kan indbringe 200 mia. euro til de europæiske statskasser.

I Danmark bliver pengene ikke nødvendigvis taget fra de danske familiers lommer og over i selskabernes lommer, da mange energiselskaber er støttet af staten, som reguleres efter energipriserne, skriver Børsen.

Brancheorganisation: Biogas kan dække det danske gasforbrug 100 procent i 2027

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også