EU kalder nye sanktioner en hastesag efter billeder af lig

EU-ledere er rystet over billeder fra byen Butja i Ukraine, hvor lig flyder i gaderne. Rusland afviser fortsat, at landets styrker har dræbt civile. Nogle europæiske ledere taler om ”folkedrab”.
Billeder som dette, der viser en massegrav i byen Butja, har rystet EU's ledere, som nu vil indføre flere sanktioner mod Rusland. | Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP / AFP
Billeder som dette, der viser en massegrav i byen Butja, har rystet EU's ledere, som nu vil indføre flere sanktioner mod Rusland. | Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP / AFP
af Ritzau/Reuters

Europæiske stats- og regeringsledere fortsætter mandag fordømmelsen af Rusland. Billeder af tilsyneladende civile ukrainere, som ligger døde i gaderne i byen Butja, har denne weekend medført stærke reaktioner.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, efterlyser mandag nye sanktioner mod Rusland, da der ifølge ham er ”klare tegn på krigsforbrydelser”.

”Det er mere eller mindre blevet etableret, at den russiske hær er ansvarlig (for drab i Butja, red.),” siger Macron til den franske radiostation Inter.

”Det, der er sket i Butja, kræver en ny runde af sanktioner,” tilføjer Macron.

Fra EU lyder det, at arbejdet med at få indført yderligere sanktioner er en ”presserende” sag:

”EU fordømmer i stærkest mulige vendinger de rapporterede grusomheder udført af russiske styrker i flere besatte ukrainske byer, som nu er blevet befriet,” skriver EU’s udenrigschef, Josep Borrell, i en pressemeddelelse på vegne af landene.

Rusland har i løbet af weekenden kaldt billederne iscenesatte og afvist anklagerne, men det har ikke fået den europæiske kritisk til at aftage.

EU-ledere kalder det folkedrab

Mandag opfordrer Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, til en undersøgelse af det, som han kalder ”folkedrab”.

”Vi foreslår en international kommission, der skal undersøge dette folkedrab,” siger han.

Også Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, ser tegn på et muligt ”folkedrab” i Ukraine.

”Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at de, der står bag disse krigsforbrydelser, ikke forbliver ustraffede. De skal derfor for domstole, der skal håndtere disse påståede sager om forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser, og hvorfor ikke også sige det - folkedrab,” siger Sánchez i Madrid.

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, siger ifølge nyhedsbureauet NTB mandag til norske Dagbladet, at billederne ”efter alt at dømme” viser krigsforbrydelser, som må efterforskes.

Fra russisk side afvises billederne fortsat som fabrikerede. Aleksandr Bastrykin, som er leder af Ruslands føderale efterforskningskomité, ønsker en officiel undersøgelse af det, som han kalder en ukrainsk provokation. Han beskylder Ukraine for bevidst at have spredt ”falsk information” om russiske styrker i Butja. Butja ligger 24 kilometer fra centrum af Ukraines hovedstad, Kyiv.

Lykke Friis: Ungarsk valg kan besværliggøre EU-sanktioner

Biden overvejer at øge udbud af olie for at dæmpe prishop

Ukraines ambassadør beder om hjælp til genopbygning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter