Tyskland ønsker ikke at udløse kaos med EU-olieembargo

Tyskland ønsker ikke økonomisk katastrofe, siger tysk økonomiminister om en EU-embargo mod russisk olie.
Tysklands økonomiminister, Robert Habeck, siger, at man fra tysk side forbereder sig på alle scenarier, men at man endnu ikke mener, at det er det rigtige tidspunkt at indføre en embargo mod russisk olie. | Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP / AFP
Tysklands økonomiminister, Robert Habeck, siger, at man fra tysk side forbereder sig på alle scenarier, men at man endnu ikke mener, at det er det rigtige tidspunkt at indføre en embargo mod russisk olie. | Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP / AFP
AF RITZAU

Tysklands økonomiminister, Robert Habeck, siger mandag, at en række af EU-landene ikke er så langt fremme som Tyskland med hensyn til at gøre sig uafhængig af olie, og at man fra tysk side derfor stadig er tilbageholdende i forhold til en embargo mod russisk olie.

”Vi ønsker ikke at udløse en økonomisk katastrofe,” siger han i en udtalelse mandag med henvisning til rapporter om, at Berlin ønsker en EU-embargo mod olie fra Rusland.

Udtalelsen kommer, efter at det tyske nyhedsbureau dpa søndag skrev, at Tysklands regering er kommet frem til, at den vil støtte et importforbud mod russisk olie, hvilket gør en embargo i hele EU mere sandsynlig.

Ungarns regering har mandag morgen reageret med en klar udtalelse om, at landet stadig er modstander af enhver EU-embargo mod import af russisk olie og gas.

Forbereder sig på alle scenarier

Habeck siger mandag, at EU endnu ikke er klar til en boykot af russisk gas, men han understreger, at Tyskland forbereder sig på alle scenarier.

”Vi må alle forstå, at tiden med billige fossile brændstoffer er forbi,” siger han.

EU har allerede indført et forbud mod import af kul fra Rusland. Men forsyninger af olie og gas er mere vanskelige at erstatte, og diskussioner om yderligere sanktioner fortsætter i de europæiske hovedstæder.

Ud over Ungarn bliver Østrig, Slovakiet, Spanien, Italien og Grækenland ifølge dpa opfattet som modstandere af en olieembargo mod Rusland.

Baggrunden for det tyske holdningsskift i forhold til en embargo mod olie og gas fra Rusland menes at være, at Tyskland for nylig har haft succes med at finde alternative leverandører af olie.

I sidste uge sagde den tyske økonomiminister, at Tyskland har reduceret sin afhængighed af russisk olie fra 35 procent før invasionen af Ukraine til 12 procent i løbet af otte uger.

Kofod forudser oliesanktioner: ”Jeg har en forventning om, at vi også kan komme dertil”

EU gør klar til sjette sanktionspakke

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter