PolicyWatch

EU vil fremskynde grøn omstilling for at stoppe russisk energi

Grøn omstilling, besparelser på energiforbruget og indkøb fra andre lande skal frigøre EU fra russisk energi.

EU skal spare på energi, købe fra andre leverandører og ikke mindst sætte ekstra fart på den grønne omstilling for at gøre sig fri af russisk energi. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i forbindelse med fremlæggelsen af udspillet "Repower EU". | Foto: Olivier Hoslet/AFP / POOL

Den grønne omstilling skal gå markant hurtigere. Forbrugerne skal skrue ned for energiforbruget. Og EU-landene skal købe gas og olie fra andre lande end Rusland.

Det er hovedpunkterne i den store plan ”Repower EU”, som EU-Kommissionen onsdag fremlægger. Det fastslår EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde onsdag i Bruxelles.

”Putins krig skaber store forstyrrelser i de internationale energimarkeder. Krigen har samtidig vist, hvor afhængige vi er af importerede fossile brændstoffer. Og hvor afhængige vi er af import af russisk fossil energi. Derfor skal vi så hurtigt som muligt frigøre os fra russisk energi, og det er jeg sikker på, at vi kan gøre,” siger Ursula von der Leyen.

Hun henviser til, at EU sidste år importerede 40 pct. af sin gas fra Rusland. I april i år er EU-landene ifølge von der Leyen nået ned på at importere 27 pct. af gassen fra Rusland.

- Det går i den rigtige retning, men vi skal accelerere udviklingen, siger Ursula von der Leyen.

Ifølge EU-Kommisionen har EU-landene dog årligt betalt næsten 100 mia. euro, svarende til lidt under 750 mia. kr., til Rusland for energi.

Der venter med andre ord en enorm omstilling, hvis det skal lykkes for EU-landene at gøre sig fri af olie og gas fra Rusland.

Udspillet, ”Repower EU”, skal anvise den konkrete vej til, hvordan EU kan frigøre sig fra russisk fossil energi. Det skal ske ved at forfølge tre spor.

For det første skal efterspørgslen på fossil energi dæmpes.

”Det lyder simpelt, men det er meget effektivt,” siger Ursula von der Leyen.

På forsyningssiden lægger EU-Kommissionen op til, at der skal indkøbes energi fra andre ”pålidelige” leverandører end Rusland.

Men ifølge Ursula von der Leyen vil den vigtigste del af forslaget være det tredje spor: En hurtigere omstilling til grøn energi.

”Vi skal gennemføre massive investeringer i vedvarende energi. Heldigvis har vi allerede opstillet målet om at blive klimaneutrale, og nu øger vi ambitionen for at blive uafhængige af russisk energi så hurtigt som muligt,” siger Ursula von der Leyen.

Nyt EU-forslag om CO2-kvoter får blandet modtagelse af rederne

Centralt EU-udvalg godkender CO2-kvoter for skibsfarten

Politisk pres for at droppe biobrændstof i transportsektoren stiger

Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier