Ny EU-hjælpepakke på vej til svenske landmænd

EU-Kommissionen godkender støttepakke til svensk landbrug på over 1 mia. kr. til at støtte husdyr- og drivhusproducenter, der e ramt af den geopolitiske krise, lyder begrundelsen.
Margrethe Vestager er EU’s konkurrencekommissær. | Foto: Jennifer Jacquemart / European Union/European Commission
Margrethe Vestager er EU’s konkurrencekommissær. | Foto: Jennifer Jacquemart / European Union/European Commission

EU-Kommissionen har godkendt en hjælpepakke til Sveriges landbrug, lyder det i en markedsrapport fra Landbrug & Fødevarer.

Hjælpepakken lyder på 154 mio. euro, svarende til 1,1 mia. kr., og ifølge Kommissionen er pakken nødvendig, passende og skal bruges til at afbalancere økonomien.

”Ordningen med de 154 mio. euro vil gøre det muligt for Sverige at støtte husdyr- og drivhusproducenter, der er ramt af den nuværende geopolitiske krise,” lyder det fra EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

”Prisstigningerne på elektricitet, foder og brændstof forårsaget af Ruslands invasion af Ukraine og de relaterede sanktioner har ramt særligt landbrugssektoren hårdt,” siger hun videre.

EU-Kommissionen åbnede tidligere på året pengekassen for de europæiske landmænd og øremærkede 500 mio. euro (3,7 mia. kr.) rettet specifikt mod ”producenterne, som er mest påvirket af de seriøse konsekvenser forbundet med krigen i Ukraine”.

Af dem er ca. 68 mio. kr. øremærket Sverige, mens Danmark på listen fra marts står til 77 mio. kr.

Også Sveriges egen regering har åbnet pengekassen for landbruget. I april præsenterede finansministeren en støttepakke på knap 1,5 mia. kr.

”Svensk fødevareproduktion falder, hvis vi ikke gør noget og fremlægger forslag til både støtte til dyreavlere, til erhvervsfiskeri og tilbagebetaling af dieselafgift med tilbagevirkende kraft fra årsskiftet,” lød det på pressemødet i april.

Allerede i februar før Ruslands invasion af Ukraine gav regeringen ca. én mia. svenske kroner (720 mio. kr.) i hjælp til landmændene. Siden er priserne på både gødning og brændstof som bekendt gået op.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også