PolicyWatch

Prisstigningerne vokser i eurozonen: Højere renter på vej

Inflationen i eurolandene er ifølge Eurostat vokset til 10,1 procent på et år i september.

Foto: Jens Dresling

Prisstigningerne fortsætter med at tage til i de lande i Europa, der har euroen. Det viser en tidlig indikator fra september, som blev offentliggjort fredag, fra Eurostat.

Den viser, at priserne i eurolandene var ti procent højere i september, end de var et år tidligere. I august var priserne 9,1 procent højere end året før. Det viser, at inflationen tager til.

Det er fortsat energipriserne, der banker derudaf og er steget med 40 procent over det seneste år i eurolandene. Prisen på fødevarer er nu steget 11,8 procent det seneste år mod 10,6 procent i august.

Da mad- og energipriser kan svinge meget, vælger økonomer ofte at se på kerneinflation, som er hvor meget priserne er steget, hvis man ser bort fra energi- og fødevarepriser.

Men selv hvis man piller de hidsige prisstigninger på energi ud, viser Eurostats tal stadigvæk, at inflationen tager til. Hvor kerneinflationen i august var 4,3 procent, er den i september 4,8 procent.

Et sted man holder meget nøje med de europæiske prisstigninger, er Den Europæiske Centralbank (ECB). Her har man et rentemøde i oktober.

Svært at undgå recession

Og med de voksende prisstigninger, er der ifølge Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel lagt i kakkelovnen til et ordentligt hak op for renten ved næste møde.

”Den alt for høje inflation betyder, at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil fortsætte serien af store renteforhøjelser. Vi venter, at ECB hæver renten med 0,75 procentpoint på det næste rentemøde 27. oktober. Med dagens inflationstal in mente kan en endnu større renteforhøjelse dog ikke udelukkes,” skriver han i en analyse.

Fordi Nationalbanken i Danmark har fastkurspolitik, vil den danske rente næsten per automatik følge med op, hvis ECB hæver sin rente.

De unormale prisstigninger og højere renter kommer ifølge Danske Banks senioranalytiker Bjørn Sillemann til at gøre ondt i de europæiske økonomier.

”10 ud af 19 eurolande har nu tocifret inflation, og det er efterhånden uundgåeligt, at det ender i en form for recession. Spørgsmålet er bare, hvor hård nedturen bliver,” skriver han i en analyse.

Det bliver svært for Danmark at dukke sig fra nedgangen i resten af Europa, skriver han videre:

”Gennem handel er vi tæt forbundet med euroområdet, og dansk økonomi svinger typisk i takt med euroområdet.”

Ser man mod Danmarks største europæiske eksportpartner, Tyskland, er der mere dårligt nyt. For første gang i halvandet år er der blevet færre og ikke flere i beskæftigelse, oplyser den tyske pendant til Danmarks Statistik.

Lagarde: Renten vil blive hævet på de næste mange møder

Lagarde forventer teknisk recession til vinter

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier