PolicyWatch

EU-Parlamentet vedtager direktiv om flere kvinder i bestyrelser

EU-Parlamentet har godkendt et EU-direktiv, der skal sikre øget balance mellem mænd og kvinder i bestyrelser.

Formand for EU-Parlamentet, Roberta Metsola. | Foto: Frederick Florin

Virksomhederne i EU skal sikre en mere ligelig fordeling mellem mænd og kvinder i bestyrelserne. Det er målet med et direktiv, som EU-Parlamentet godkendte tirsdag.

Direktivet sigter mod, at virksomheder i juni 2026 skal have 40 procent af det underrepræsenterede køn blandt ikke-udøvende bestyrelsesmedlemmer eller 33 procent blandt alle bestyrelsesmedlemmer.

De 27 EU-landes ministre har tidligere leveret en indstilling, som fastslår, at medlemslandene kan vælge mellem de to mål. Her gjorde ministrene det også klart, at der fra EU’s side ikke er tale om tvangskvoter.

Faktisk kan landene helt suspendere målene, hvis man allerede har nationale mål for kønsbalancen i bestyrelser. Eller hvis man er tæt på at nå målene eller gør gode fremskridt mod at nå dem, fastslog EU-landenes ministre i deres indstilling.

Alligevel er der tale om et markant fremskridt for ligestillingen, mener EU-Parlamentets formand Roberta Metsola.

”Det er begyndelsen på enden for uligheden mellem kønnene,” sagde Roberta Metsola på et pressemøde i Bruxelles tirsdag.

Hun henviser til, at forslaget til EU-direktivet blev fremsat i 2012. Siden har det ligget stille, fordi der var et stort nok mindretal til at blokere for det. Dermed er det nu ti års arbejde, der finder sin afslutning, siger Roberta Metsola.

Ifølge EU-Kommissionen skal virksomheder, som ikke lever op til målene, oplyse årsagen og forklare, hvad man gør for at forsøge at opnå målene. Hvis virksomheder ikke lever op til kravet om at rapportere, kan man blandt andet risikere at få en bøde.

Direktivet er tænkt som en midlertidig foranstaltning. Derfor er det som udgangspunkt sat til at udløbe i 2038.

Vejen banet for EU-lov om kønsbalance i bestyrelser

EU-ministre er enige om 40 procent kvinder i bestyrelser

Mere fra PolicyWatch

Coloplast-formand advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier