EU-aftale skal få lønforskelle mellem kønnene frem i lyset

Ny EU-aftale vil gøre op med løngabet mellem mænd og kvinder og forpligte virksomheder med over 100 ansatte til at offentliggøre kønsbestemte lønforskelle, skriver Finans. 
SF's Kira M. Peter-Hansen har været en af Europa-Parlamentets chefforhandlere i sagen. | Foto: Mikkel Hørlyck
SF's Kira M. Peter-Hansen har været en af Europa-Parlamentets chefforhandlere i sagen. | Foto: Mikkel Hørlyck

Et nyt direktiv, som Europa-Parlamentet og EU-landene torsdag blev enige om, vil forpligte virksomheder med over 100 ansatte til at offentliggøre kønsbestemte lønforskelle. Det skriver Finans

Hvis lønforskellen viser sig at være større end 5 pct. ”uden begrundelse”, vil en virksomhed skulle arbejde for at udbedre dette, skriver avisen. 

Ifølge medlem af Europa-Parlamentet for SF Kira M. Peter-Hansen, der har været en af parlamentets chefforhandlere i sagen, er aftalen et nybrud, fordi den viser, at EU ikke vil acceptere kønsbaseret løndiskrimination. 

”Historisk set har kvinders arbejde været undervurderet og underbetalt. Løngennemsigtighed udrydder ikke alle former for diskrimination, men det kan kaste lys over lønforskellene og sikre, at der bliver grebet ind, hvor det er nødvendigt,” udtaler politikeren. 

I et oprindeligt udkast fra EU var forslaget rettet mod virksomheder med over 250 ansatte, men det er altså justeret til at omfatte virksomheder med færre ansatte. 

Ifølge Børsen vil aftalen også gøre det ulovligt for virksomheder at hemmeligholde løn og give arbejdstagere ret til at få indsigt i både individuelle og gennemsnitlige lønniveauer opdelt efter køn. Lønforskellen mellem mænd og kvinder i EU ligger i dag på 13 pct. i gennemsnit.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter