Karen Rønde: Politiske intentioner om regulering af tech skal blive til virkelighed

Udfordringerne affødt af tech-selskabernes magt er ikke kun danske. Men med en hurtig udvikling af teknologi, er det nødvendigt også på nationalt plan at gå nye veje for at løse problemerne effektivt, lyder det fra direktøren i DPCMO i et indlæg.
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Teknologien fra de store udenlandske techselskaber udvikler sig hurtigt, og det er derfor essentielt, at politiske intentioner bliver til virkelighed, skriver Karen Rønde, adm. direktør for DPCMO, som forhandler med internationale techselskaber på vegne af landets medier, i et debatindlæg i Altinget.

Indlægget, som er et svar til Per Haugaard, der er chef for EU-kommissionen i Danmark, og som i et indlæg i samme medie i november argumenterede for, at beskyttelse af ytringsfrihed er et fælles europæisk anliggende, og at der allerede er lovgivning på vej fra EU, der vil stille medier stærkere over for store udenlandske techselskaber.

”Vi er enige i, at når tech både påvirker og kontrollerer den offentlige samtale, der er en forudsætning for et velfungerende demokrati, er der behov for handling i form af regulering og håndhævelse heraf”, skriver Karen Rønde. 

Hun beretter, at DPCMO siden sommeren 2021 har rakt ud til techselskaberne for dialog om de nye regler, hvilket har vist sig at være kompliceret, og da regler ofte kan fortolkes, omgås og undgås, er det ifølge hende vitalt, at reglerne er mulige at håndhæve effektivt og uden store omkostninger.

Ophavsretsdirektivet, der der giver medierne ret til at forhandle en licensaftale kollektivt, og som DPCO er dannet på baggrund af, skal først evalueres tidligst i 2026, og med afsæt i den tidslinje mener Karen Rønde, at det er nødvendigt at tage hul på drøftelser om udfordringerne med det samme og ”gå nye veje og afprøve nye modeller”, som DPCMO er klar med løsningsforslag til, skriver hun. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter