Opsætning af vindmøller i EU steg med 33 pct. i 2022

Ifølge brancheforeningen Wind Europa steg opsætningen af vindmøller i EU i 2022 til 15 GW. Ikke så dårligt, lyder det fra direktøren i brancheforeningen, der dog kalder kalder det mindre opmuntrende, at der er bliver investeret mindre i nye vindmølleparker.
Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall
AF MARKETWIRE

Opsætning af vindmøller i EU steg i 2022 med en tredjedel til 15 gigawatt. Det er et opmuntrende, men der er brug for mere, hvis EU skal nå sine klimamål, skriver brancheforeningen Wind Europa i en meddelelse onsdag.

”15 GW ny vind i 2022 er ikke så dårligt i betragtning af de udfordringer, som Europas vindindustri stod overfor sidste år. Det er ikke nok for EU’s energimål, men regeringerne ved, at de kun kan nås, hvis regler og -procedurer for opstilling forenkles - og der er nu tegn på fremskridt på dette område.”

”Mindre opmuntrende er opbremsningen i investeringerne i nye vindmølleparker. Forvirring om reglerne på elmarkedet får investorer til at holde sig væk. EU skal gøre Europa til et attraktivt sted at investere i vedvarende energi igen,” siger Wind Europes direktør, Giles Dickson, i meddelelsen.

Flaskehalse på tilladelser

Ifølge Wind Europa er der fortsat store flaskehalse i forhold til at få tilladelser, og det anslås, at projekter med en kapacitet på 80 gigawatt i øjeblikket ”hænger fast” i den type processer på tværs af Europa.

I forhold til nyopstillede møller fører Tyskland, Sverige og Finland an efterfulgt af Spanien og Frankrig. 90 pct. af den nyinstallerede kapacitet udgøres af landmølleparker.

I de første 11 måneder af 2022 dækker de samlede nyinvesteringer i vindmølleparker i EU kun 12 gigawatt i ny kapacitet. Det er ifølge brancheforeningen betydeligt under det investeringsniveau, som er påkrævet for at nå EU’s klima- og energimål i 2030.

EU har overordnet et mål om, at CO2-udledningerne inden 2030 skal reduceres med 55 pct. i forhold til 1990, og for vedvarende energi er målsætningen, at det skal øges til 27 pct. af produktionen og anvendelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter