Statsstøtte-spørgsmål sætter svensk formandskab i svær situation

Mens EU-Kommissionen presser på for øget statsstøtte, ønsker svensk formandskab diskussion om konkurrenceevne.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde med Sveriges statsminister, Ulf Kristersson | Foto: Jonas Ekstromer / TT / Ritzau Scanpix
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde med Sveriges statsminister, Ulf Kristersson | Foto: Jonas Ekstromer / TT / Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Urimelig konkurrence fra statsstøttede kinesiske virksomheder øger behovet for at styrke konkurrenceevnen blandt europæiske virksomheder. Og det vil kræve bedre adgang til statsstøtte.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde fredag efter EU-Kommissionens besøg i Sverige.

Dermed udvider von der Leyen argumentationen for øget brug af statsstøtte. Den har hidtil især fokuseret på USA og Joe Bidens enorme lovpakke ”Inflation Reduction Act”. 

Ifølge Bruxelles indeholder den så meget statsstøtte, at det truer med at skævvride konkurrencen for europæiske virksomheder.

”Vi ved, at konkurrence øges. Men vi skal bevare lige vilkår, ellers vil det have negativ effekt på vores konkurrencedygtighed og investeringer i Europa,” siger Ursula von der Leyen.

På pressemødet fredag nedtoner hun dog effekterne af ”Inflation Reduction Act”. Hun fremhæver i stedet urimelig konkurrence fra Kina.

”Der er selvfølgelig USA’s ”Inflation Reduction Act”, hvor vi arbejder på at reducere de negative bivirkninger for Europa. Men endnu mere alvorligt, så står vi over for urimelig konkurrence i den grønne teknologisektor fra Kina,” siger von der Leyen.

”Tænk på deres massive, skjulte statsstøtte til vindturbiner og solpaneler. Derfor skal vi forsikre virksomhederne i Europa om, at vi vil bevare og udvide de økonomiske tiltrækningskraft.” 

Sikre investeringer på tværs

I den forbindelse ønsker EU-Kommissionen øget adgang til statsstøtte for europæiske virksomheder.

Det skal ifølge von der Leyen ske ved at gøre reglerne for statsstøtte mere forudsigelige og enkle. Og ved at give EU-landene adgang til midler, der kan bruges til statsstøtte.

”Vi skal sikre, at der er investeringer på tværs af EU for at bevare det indre marked,” siger von der Leyen.

”Derfor skal vi skabe troværdige finansieringsmuligheder. Pengene skal være til rådighed på kort og mellemlang sigt. De skal sikre et tilstrækkeligt europæiske svar.”

Ligesom Danmark er Sverige dog traditionelt fortaler for frihandel. Indgreb i markederne og statsstøtte til virksomheder bliver normalt ikke set som reelle løsninger i nordeuropæiske lande som Sverige og Danmark.

Derfor er det svenske formandskab havnet i en svær situation. De næste seks måneder skal Sverige lede forhandlingerne i EU, mens EU-Kommissionen og flere EU-lande presser på for øget adgang til statsstøtte.

Gjort til hovedtema

I et forsøg på et imødegå den situation har Sverige selv gjort konkurrenceevne til et af de fire hovedtemaer for det svenske EU-formandskab.

EU skal forbedre den langsigtede konkurrenceevne og ikke bare give statsstøtte, siger den svenske statsminister Ulf Kristersson fredag.

”Vi bliver nødt til at starte en reel diskussion om, hvordan vi øger vores produktivitet og vores konkurrenceevne. Og om hvordan vi tiltrækker flere selskaber baseret på vores egne kapaciteter og ikke vores statsstøtte regler,” siger Ulf Kristersson.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter