Vestager: Grøn statsstøtte skal stoppe i 2025

Det skal være midlertidigt, når EU åbner for øget grøn statsstøtte. Det siger EU-kommissær Margrethe Vestager.
EU-kommissær Margrethe Vestager | Foto: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix
EU-kommissær Margrethe Vestager | Foto: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix
Af Ritzau

De udvidede muligheder for at give støtte til grønne virksomheder skal udløbe med udgangen af 2025. Det siger EU-kommissær Margrethe Vestager på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

Udmeldingen kommer, efter at EU-Kommissionen har fremlagt sit forslag, som skal være et modsvar til USA’s Inflation Reduction Act. 

”Det skal være midlertidigt, målrettet og gennemsigtigt,” siger Margrethe Vestager.

Dermed understreger den danske EU-kommissær, at EU ikke ønsker at åbne for en generel og langvarig statsstøtte. Det er ikke måden at styrke EU-landenes virksomheder på sigt, mener Vestager.

”Vi bygger ikke konkurrenceevne med brug af offentlige tilskud,” siger hun:

”Det er også derfor, at jeg har sagt ”midlertidigt” 14 gange i denne tale.”

Den danske EU-kommissær regnes normalt som en af skeptikerne over for omfattende brug af statsstøtte. Det samme gælder den danske regering, der også har advarer EU-Kommissionen mod at åbne for permanent og overdreven statsstøtte.

”Statsstøtte er grundlæggende en overførsel af midler fra skatteydere til aktionærer. Derfor giver det kun mening, hvis hele samfundet får gavn af det. Derfor skal balancen være rigtig,” siger Vestager.

Men de offentlige tilskud er nødvendige i en overgangsfase, for at EU-landenes virksomheder kan klare sig i den internationale konkurrence. Og for at undgå, at de eksempelvis flytter til USA for at få adgang til midlerne i Inflation Reduction Act, mener EU-Kommissionen.

Margrethe Vestager er dog åben omkring, at man skal være forsigtig med at bruge statsstøtte. 

”At bruge statsstøtte til at etablere masseproduktion og matche udenlandsk statsstøtte er noget nyt. Det er ikke uskyldigt. Det kommer med betydelig risiko for integriteten i det indre marked. Og dermed også for sammenholdet i EU,” siger hun.

Hun henviser dermed formentlig til, at flere EU-lande frygter, at store lande som Tyskland og Frankrig vil kunne bruge de lempeligere regler for statsstøtte til at styrke deres egne virksomheder. Ikke bare i konkurrencen med USA, men også i konkurrencen med andre europæiske virksomheder.

Det vil EU-Kommissionen ifølge Vestager forsøge at undgå ved at gøre muligheden midlertidig og målrettet specifikke sektorer. Samtidig ønsker EU-Kommissionen at åbne for fælles EU-finansiering til lande, der har færre midler til statsstøtte.

Forslaget skal nu i første omgang diskuteres på et topmøde for EU-landenes stats- og regeringsledere i næste uge.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Parlamentet kan kun vedtage eller forkaste EU-Kommissionens delegerede retsakter, der definerer hvad grøn brint er. En gruppe parlamentarikere kræver nu en forkastelse af retsakterne. (Arkivfoto) | Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix

Parlamentarikere stikker kæp i EU’s brintplaner

For abonnenter