Britisk parlament vedtager tillæg til Nordirland-aftale

515 britiske parlamentarikere har ifølge Reuters stemt for indførelse af en såkaldt kontrolbremse.
Stormont er navnet på det nordirske parlament. En særlig lov, der betyder, at 30 medlemmer af det nordirske parlament kan bremse, at en ny EU-lov kommer til at gælde i Nordirland, er opkaldt efter Stormont | Foto: Clodagh Kilcoyne
Stormont er navnet på det nordirske parlament. En særlig lov, der betyder, at 30 medlemmer af det nordirske parlament kan bremse, at en ny EU-lov kommer til at gælde i Nordirland, er opkaldt efter Stormont | Foto: Clodagh Kilcoyne
Af Ritzau

Onsdag eftermiddag stemte et flertal i det britiske parlament det såkaldte Windsor-rammeværk igennem.

Ifølge den konservative premierminister, Rishi Sunak, åbner aftalen et nyt kapitel mellem Storbritannien og EU. Der er dog fortsat en vis uro blandt en del af de konservative parlamentsmedlemmer.

Aftalen gik igennem med 515 stemmer for og 29 imod. 22 af de 29 nej-sigere var konservative. De resterede kom fra det nordirske unionistparti DUP.

Ændringerne gælder den del af brexitaftalen, som handler om Nordirland. Det var på forhånd ventet, at aftalen ville gå igennem parlamentet, hvor et flertal fra både oppositionspartiet Labour og regeringspartiet De Konservative havde varslet et ja. 

Der var dog en vis frygt for, at mange konservative ville benytte lejligheden til at demonstrere den udbredte skepsis overfor aftalen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters afstod 48 konservative parlamentsmedlemmer fra at stemme.

For premierministeren var det vigtigt, at oprøret i regeringspartiet blev så lille som muligt. Partiet har tidligere været tæt på at blive flået fra hinanden i netop spørgsmålet om aftalerne efter brexit.

Blandt dem som på forhånd havde varslet, at de ville trodse Rishi Sunak, var to af hans forgængere, Boris Johnson og Liz Truss.

Ifølge Johnson er aftalen uacceptabel, fordi den vil betyde, at Nordirland fortsat vil være fanget i EU’s love og regler. 

Centralt i den nye aftale står den såkaldte Stormont-bremse, som vil give Nordirlands folkevalgte vetoret, når det gælder ny EU-regulering.

Nordirland ligger som et lille stykke Storbritannien i den nordlige del af EU-landet Irland. Derfor har en særlig regulering af grænsen mellem Irland og Nordirland, som derfor også er grænse mellem EU og Storbritannien, fyldt meget i spørgsmålet om brexit.

Tirsdag sagde EU-landene som ventet ja til det nye aftale. Både EU og Sunak har præsenteret aftalen som et gennembrud i forholdet mellem EU og Storbritannien.

Med vedtagelsen af aftalen har Sunak også slået fast, at der ikke skal ske flere genforhandlinger. 

”Det er en god aftale, som vi opfordrer alle parlamentarikere til at støtte,” fastslår Sunaks talsmand.

Efter at aftalen nu er gået igennem det britiske parlament, skal den endelig konfirmeres mellem de to parter. Det ventes at ske på et møde mellem den britiske udenrigsminister, James Cleverly, og EU-Kommissionens næstformand Maros Sefcovic i London fredag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også