EU-kommissær træder tilbage for at danne regering i Bulgarien

EU-kommissær Mariya Gabriel stopper, fordi hun mandag får mandat til at danne regering i Bulgarien.
Mariya Gabriel skal præsenteres for Bulgariens præsident for at få mandat til at danne regering i Bulgarien. | Foto: Olivier Hoslet/AP/Ritzau Scanpix
Mariya Gabriel skal præsenteres for Bulgariens præsident for at få mandat til at danne regering i Bulgarien. | Foto: Olivier Hoslet/AP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Fra EU-kommissær i Bruxelles til regeringsleder i Bulgarien.

Det noget usædvanlige jobskifte ser ud til at lykkes for Mariya Gabriel. Hun vil mandag blive præsenteret for Bulgariens præsident for at få mandat til at danne regering i Bulgarien. 

Derfor træder hun tilbage som EU-kommissær. Det oplyser EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i en pressemeddelelse.

”Hun har indgivet sin afskedsbegæring som medlem af kommissærkollegiet. Jeg har accepteret hendes afskedsbegæring,” siger von der Leyen.

EU-Kommissionens formand takker Gabriel for hendes indsats gennem tre et halvt år som kommissær for innovation, forskning, kultur, uddannelse og ungdom.

”Jeg ønsker Mariya Gabriel alt det bedste. Jeg er sikker på, at hendes europæiske erfaring, både i dette og i det tidligere kommissærkollegium, vil blive udnyttet til gavn for landet,” siger von der Leyen. 

Gabriel har i Bruxelles fået ry for at være en hård og kontrollerende chef, der ifølge mediet Politico har mistet hele 19 medarbejdere, siden hendes mandat begyndte i 2019.

En tidligere medarbejder, der taler under anonymitet, siger til Politico om Gabriels ledelsesstil:

”Hun skal vide alt, og hun stoler ikke på nogen. Hun vil være cc på alle e-mails.”

Gabriel er desuden kendt som en partisoldat i det bulgarske parti Gerb. Her har hun været tæt på partiets leder, Boyko Borissov. 

Udfaldet af det bulgarske valg i april har gjort det dog svært at danne regering i Bulgarien. Det er en af årsagerne til, at Gabriel nu får chancen.

Mariya Gabriels beslutning kommer til at berøre den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager.

Ifølge Ursula von der Leyen bliver det de to næstformænd for EU-Kommissionen Margrethe Vestager og Margaritis Schinas, der med øjeblikkelig virkning får ansvaret for at føre tilsyn med Gabriels tidligere område. 

Margrethe Vestager får ansvaret for innovation og forskning, Margaritis Schinas for uddannelse, kultur og ungdom.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også