EU-lande afsætter milliarder der kan hjælpe Ukraines militær

EU-landene er enige om at afsætte 3,5 milliarder euro - svarende til omkring 26 milliarder kroner.
EU’s udenrigschef, Josep Borrell, melder klar om yderligere milliardstøtte fra EU's side til at støtte Ukraine.. | Foto: Simon Wohlfahrt/AFP/Ritzau Scanpix
EU’s udenrigschef, Josep Borrell, melder klar om yderligere milliardstøtte fra EU's side til at støtte Ukraine.. | Foto: Simon Wohlfahrt/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

EU-landenes ministre er enige om at afsætte yderligere 3,5 milliarder euro til den europæiske fredsfacilitet. Det sker for at kunne yde yderligere militærstøtte til Ukraine.

Det oplyser EU’s udenrigschef, Josep Borrell. 

Udmeldingen kommer i forbindelse med mødet for EU-landenes udenrigsministre i Luxembourg mandag.

”I dag godkender rådet yderligere midler til vores militære støtte til Ukraine. I alt 3,5 milliarder euro,” sagde Josep Borrell på vej ind til mandagens ministermøde.

De 3,5 milliarder euro svarer til cirka 26 milliarder danske kroner. Pengene kommer på et kritisk tidspunkt, hvor Ukraine forsøger at få momentum bag en modoffensiv mod de russiske styrker.

”Det er vigtigere end nogensinde at fortsætte støtten, fordi vi i weekenden har set, at krigen mod Ukraine er ved at knække den russiske magt,” sagde Borrell mandag.

Han henviser dermed til det pludselige oprør på russisk grund i weekenden.

Anført af leder Jevgenij Prigozjin rykkede den paramilitære Wagner-gruppe i weekenden frem mod Moskva. Det skete for at afsætte det, gruppen kaldte ”Ruslands korrupte og inkompetente militærledelse”.

Soldaterne overtog fra morgenstunden lørdag flere militære anlæg. De nåede frem til omkring 200 kilometer fra den russiske hovedstad, før en aftale blev mæglet på plads. 

Det var Belarus’ præsident, Aleksandr Lukasjenko, der fik aftalen på plads. Det førte til, at Wagner-gruppen vendte om.

Flere modtagerlande

Trods mandagens beslutning er de mange milliarder til Ukraine dog ikke udmøntet endnu. Normalt afsætter EU-landene 500 millioner euro ad gangen til Ukraine fra den europæiske fredsfacilitet. Det svarer til 3,7 milliarder kroner.

Den del er endnu ikke på plads. Samtidig går midlerne i den europæiske fredsfacilitet ikke ubeskåret til Ukraine. Det understreger Josep Borrell mandag eftermiddag.

”Jeg vil gerne gøre det klart, at pengene ikke kun er til Ukraine. De går til forskellige aktiviteter under den europæiske fredsfacilitet. Det inkluderer Afrika, Vestbalkan, og hvor vi ellers støtter vores partnere,” siger Borrell.

Det vil i sidste ende være op til EU-landene, hvordan pengene skal fordeles. Står det til Danmark, skal Ukraine prioriteres højt.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) efter mødet mandag.

”Der er ikke nogen grund til at lægge skjul på, at der gemmer sig en diskussion om, hvordan de penge skal bringes i spil. Det er ikke kun Ukraine. Men fra et dansk perspektiv er det i høj grad Ukraine,” siger udenrigsministeren. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også